Potpredsjednik Vlade Šćekić: Brisanje granica i olakšavanje procedura je pretpostavka ubrzanja protoka ljudi, roba usluga kapitala u regionu

Konferencija JedanRegionJednoTežište – Korak ka zajedničkom tržištu Evropske unije, održava se od 14 – 16. aprila 2024. godine u Novom Sadu, Republika Srbija.

Konferenciji prisustvuje delegacija Vlade Crne Gore koju predvodi potpredsjednik Vlade za demografiju i mlade i ministar sporta i mladih Dragoslav Šćekić.

Foto: Dragoslav Šćekić/facebook

Cilj Konferencije je vodjenje proaktivne demografske politike koje je značajno za povezivanje sa zemljama regiona i razmjena mišljenja i ideja.

Foto: Dragoslav Šćekić/facebook

Otvorena diskusija o lokalnom, regionalnom i evropskom zajedništvu sa kolegama iz Vlade Republike Srbije, Tomislavom Momirovićem, ministarom za unutranju i spoljnu politiku; Slobodanom Cvetkoviem, ministrom privrede Srbije; Darijom Kisic, ministarkom za demografiju i porodicu; Stašom Košarcem, ministrom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, predsjednikom Privredne komore Sjeverne Makedonije

Foto: Dragoslav Šćekić/facebook

Otvoreni Balkan ili Berlinski proces, kako god se zvao, jeste drugo ime za snažno regionalno povezivanje, koje treba da dovede do zajedničkog tržišta.

Brisanje granica i olakšavanje procedura je pretpostavka ubrzanja protoka ljudi, roba usluga kapitala u regionu a time i radikalnog ekonomskog rasta.

Kao jedan od formalnih uslova pristupanja EU je i jačanje regionalne saradnje na Zapadnom Balkanu.

Foto: Drqgoslav Šćekić/facebook

“Crna Gora je spremna da da svoj doprinos kao i do sada, ali i da podijeli svoja iskustva EU integracija sa ostalim državama Zapadnog Balkana.

Saobraćajno povezivanje (autoput Bar-Boljare, rekonstrukcija pruge Beograd-Bar), mreže kvalitetnih saobraćajnica povećavaju dostupnost u regionu.

Naročito predstavlja šansu kako bi mladi ljudi putovali po regionu , razmjenjivali iskustva i doživeli region ‘svojim’ kao sto gradjanin neke drzave članice EU tako dozivljava cjelokupnu EU”, istakli su iz kabineta potpredsjednika Vlade

Povezane vijesti

Hana Ljuca ĐAK generacije Beranske Gimnazije

Čestitke! Odlukom Nastavničkog vijeća JU Gimnazije “Panto Mališić”, za učenicu generacije za školsku 2023/24. godinu izabrana je Hana Ljuca. Ona je učenica IV-2 odjeljenja.