Potpredsjednik Vlade Šćekić na otvaranju X Međunarodnog turnira prijateljstva: Ovaj turnir nije samo sportsko takmičenje, on je simbol jednakosti i prijateljstva

„Posvećeni smo podsticanju razvoja sporta među mladima, osnaživanju djevojaka da se bave sportom, te ohrabrujemo organizovanje ovakvih i sličnih vidova takmičenja u cilju sveukupne afirmacije sporta u Crnoj Gori“

Ovaj turnir ima poseban značaj i jubilarni karakter, jer se održava već po deseti put čime se šalje poruka kontinuirane zajedničke posvećenosti da se kroz sport unapređuje saradnja zemalja učesnica i promoviše ženski fudbal, a kroz njega, kao jednog od najpopularnijih sportova na svijetu, i najbolje snaži rodna ravnopravnost u sportu,  kazao je potpredsjednik Vlade za demografiju i mlade i ministar sporta i mladih Dragoslav Šćekić na otvaranju X Međunarodnog turnira prijateljstva Pljevlja 2023., koja svečanost se održala u Sportskom centru Ada u Pljevljima.

On je istakao da ovaj turnir nije samo sportsko takmičenje, već je simbol jednakosti, prijateljstva, fer pleja i snage koja proizilazi iz timskog rada.

„Ministarstvo na čijem sam čelu posvećeno je stvaranju okruženja u kojem se podstiče razvoj sporta među mladima, osnažuju djevojke da se bave sportom, te ohrabrujemo organizovanje ovakvih i sličnih vidova takmičenja u cilju sveukupne afirmacije sporta u Crnoj Gori“, istakao je potpredsjednik Vlade Šćekić.

Učešće preko 300 djevojaka na ovom turniru jasno pokazuje da se radilo na unapređenju i masovnosti ovog takmičenja.
„Ovaj turnir nosi poruku da su granice i razlike tu da nas spajaju, zato neka svaka utakmica bude prilika za izgradnju mostova između različitih kultura, razmjenu iskustava i širenje poruke da je sport za sve. Djevojke pokažite da granice nisu prepreka, već prilika za spajanje i zajedničko napredovanje. Uz uvjerenje da će odlična organizacija ovog turnira doprinijeti ne samo popularizaciji ženskog fudbala, već i turističkoj afirmaciji Pljevalja“, kazao je potpredsjednik Šćekić.

Na svečanoj ceremoniji otvaranja učestvovali su pozaznici JIlU Dnevni centar, NVO Zračak Nade, plesnog kluba Sornisa, JU Eko bajka i članovi KUD-a Pljevlja.

Pristne je pozdravila i zamjenica šefice Misije OEBS-a u Crnoj Gori, Siv-Katrine Leirtroe.

-Rado posjećujem sjever Crne Gore, koji je naročito poznat po ljepoti i posebnim mjestima. Ovdje, u lijepim Pljevljima imate jedno takvo mjesto, a to je fudbalski klub „Breznica“. To je mjesto gdje djeca vježbaju fer plej, prakticiraju sportski duh sa prijateljima i vršnjacima iz škole. Bavljenje sportom je odlična prilika za upoznavanje ljudi iz različitih kultura, gradova i država. Kroz sport se promoviraju fer igra, timski rad i takmičarski duh – sve one vrijednosti koje treba da budu sastavni dio našeg svakodnevnog života, a ne samo na terenu. FK ,,Breznica“ ima reputaciju jednog od vodećih klubova u oblasti građanskog aktivizma, promoviranja rodne ravnopravnosti i inkluzivnosti. Po tome je u prethodnih 10 godina klub postao poznat ne samo u Crnoj Gori, već i inostranstvu. Breznica je odličan primjer kako sport može okupiti i ujediniti mlade ljude bez obzira na njihovu kulturnu, političku, nacionalnu ili vjersku pripadnost. OEBS snažno promovira ulogu i uključivanje mladih. Podrška djevojkama i ženama je od posebnog značaja za nas, posebno kada su one suočene sa višestrukim izazovima i stereotipima. Ovdje nismo samo zato da bismo uživali u fudbalskoj igri. Ovdje smo i da slavimo osnaživanje djevojaka i žena, i njihovu borbu u promovisanju ravnopravnosti u sportu. Na ovaj način, djevojčice dobijaju uzore, ugledaju se na počinju da vjeruju da i one mogu pokoriti – ne samo fudbalski teren – već i svako drugo polje, rekla je Katrine Leirtroe.

Povezane vijesti

Dodik: Izjava Milatovića uvreda za RS

„Ne poznajem unutrašnju komunikaciju struktura vlasti u Crnoj Gori, ali nisam ni očekivao da me pozove Milatović, niti da se sastanem s njim“ Predsjednik bosansko-hercegovačkog