Potpredsjednik Vlade Šćekić: Neka rezultati govore!

Postižu se istorijski rezultati

U toku je pres konferencija predsjednika Vlade Crne Gore Milojka Spajića u Muzičkom centru Crne Gore povodom predstavljanja rezultata 44. Vlade u prvih 100 dana.

Potpredsjednik Vlade za demografiju i mlade i ministar sporta i mladih Dragoslav Šćekić predstavio je rezultate rada svog resora istakavši da iza izgovorenih riječi stoje djela – rezultati!

Za programe nacionalnih sportskih saveza opredijelili smo REKORDNIH 6,55 miliona eura. Navedeni iznos je za 40% veći u odnosu na prethodnu godinu. Za 200 najtalentovanijih sportista opredijelili smo pola miliona eura

– U cilju pružanja podrške nacionalnim sportskim savezima za realizaciju redovnih godišnjih programa, raspisalo je Javni konkurs za sufinansiranje programa sportskih organizacija u 2024. godini za koji je opredijeljeno 6.550.000,00 EURA, što predstavlja rekordan iznos ulaganja u sport.

– Vodeći računa o potrebi stvaranja što boljih uslova za naše sportiste, u prethodnom periodu ministarstvo je dalo podršku brojnim nacionalnim sportskim savezima za pomoć u organizaciji i učešća na međunarodnim sportskim takmičenjima i realizaciju aktivnosti, kao i za rad Komisije za antidoping u ukupnom iznosu od 360.000,00 eura.

Za sportsku infrastrukturu opredijeljeno 436.204,17 eura

– U cilju jačanja sportske infrastrukture, opredijelilo je sredstva i potpisalo ugovore sa izvođačima radova i dobavljačima opreme za adaptaciju sportskih terena i nabavku sportske opreme, te za ugovore sa dobavljačima sportske opreme, u ukupnoj vrijednosti više od 154.590,00.

– Podržalo je realizaciju infrastrukturnih projekata koji se odnose na izgradnju, rekonstrukciju, adaptaciju i opremanje sportskih objekata u ukupnoj vrijednosti od 281.614,17 eura.

– Da bi se obezbijedili što bolji infrastrukturni uslovi za bavljenje sportom i sportsko-rekreativnim aktivnostima, potpisani su ugovori o unapređenju stanja sportske infrastrukture sa sljedećim opštinama:

– Opštinom Kolašin za projekat adaptacije male sale za borilačke sportove u sklopu dvorane na Lugu. Odobrena sredstva u iznosu od 38.000 eura.

– Opštinom Bar za izgradnju sportskih terena u MZ Spič, Sutomore. Odobrena sredstva u iznosu od 30.000 eura.

– Opštinom Pljevlja za rekonstrukcija sportskog centra „Ada“. Odobrena sredstva u iznosu od 41.000 eura.

– Opštinom Berane za izgradnju otvorenog terena u dvorištu JU OŠ „Donja Ržanica“, područno odjeljenje u Rovcima, Berane. Odobrena sredstva u iznosu od 11.831,72 eura.

– Opštinom Kolašin za izgradnju košarkaškog terena u Gornjem Lipovu, Kolašin. Odobrena sredstva u iznosu od 10.201,51 eura.

– Opštinom Kolašin za izgradnju terena u MZ Gornja Morača. Odobrena sredstva u iznosu od 3.850 eura.

– Za postignute rezultate na svjetskim i evropskim prvenstvima u mlađim kategorijama, Ministartsvo je za 9 sportista u prethodnih 100 dana utvrdilo status perspektivnog sportiste, na osnovu kojeg su sportisti stekli pravo na jednogodišnju stipendiju od Ministarstva;

– Dodijelilo je premije za 2 sportista i 3 trenera, u ukupnom iznosu od 20.500,00 eura. Nagrađeni su rezultati na Svjetskim i Evropskim prvenstvima.

Za unapređenje omladinske politike 75.769,00 eura

– U cilju unapređenja funkcionisanja omladinskih servisa, kao i osnaživanja društvene participacije mladih, sprovelo je Javni poziv za angažovanje administratora omladinskih servisa i donešena Odluka o izboru 12 administratora u opštinama Bar, Kotor, Pljevlja, Mojkovac, Nikšić, Šavnik, Danilovgrad, Cetinje i Podgorica;

– Kako bi se stvorio održiv međuresorni sistem podrške mladima za razvoj njihovih punih kapaciteta i aktivan doprinos razvoju društva, sprovode se aktivnosti iz Akcionog plana 2023 – 2024, koji prati Strategiju za mlade:

– Izrada analize mogućnosti i procjene potrebe obezbjeđivanja institucionalnih grantova omladinskim organizacijama i krovnim reprezentativnim organizacijama mladih;

– Analize izvodljivosti i metodologije za određivanje minimalne kvote iz Budžeta Države Crne Gore za omladinsku politiku;

– Analize specifičnosti finansiranja omladinskog sektora na državnom i lokalnom nivou.

– Proslavljen je 5. rođendan Evropske omladinske kartice EYCA, a u saradnji sa Ministarstvom prosvjete podijeljen je određeni broj omladinskih kartica srednjoškolcima, kako bi im olakšala ulazak u svijet informacija, mobilnosti, neformalne edukacije, umrežavanja na nacionalnom i evropskom nivou, kao i socijalnu inkluziju kroz aspekt velikog broja povlastica koje kartica nudi.

– Kako bi se omogućili dodatni izvori finansiranja omladinskih organizacija i sportskih saveza i klubova, realizovani su Info dani: Dostupne aktivnosti podrške za mlade i sport: Erasmus + program i Ministarstvo sporta i mladih.

– Organizovana je obuka za lokalne službenike nadležne za omladinsku politiku i sprovođenje lokalnih akcionih planova za mlade radi sveobuhvatnijeg prepoznavanja potreba mladih i pružanja institucionalne podrške u izradi lokalnih akcionih planova za mlade.

– U okviru evaluacionog sastanka Erasmus+ projekta „Critical Thinking and Participation as a Foundation of Democracy in Europe“, koji je implementirala NVO GLAS, ugostili smo studente iz Njemačke, Hrvatske, Bosne i Crne Gore, pruzivsi im uvid u aktivnosti Vlade usmjerene ka unapredenju polozaja mladih u drustvu.

– Vladin resor za demografiju i mlade i Ministarstvo sporta i mladih su kao jedan od najznačajnijih prioriteta stavili brigu o licima sa teškoćama i smetnjama u razvoju i stvaranje što boljih uslova za nihovo funkcionisanje. U susret novogodišnjim praznicima donirali smo 8,000€ za četiri ustanove za djecu i mlade sa smetnjama u razvoju.

– Bili smo pokrovitelji manifestacije sa iznosom od 2.500,00 eura „Srce za djecu”, na Trgu nezavisnosti, za djecu iz socijalno ugrozenih porodica i na najljepši način uz dječije osmjehe ispratili staru novu godinu.

– U cilju međuresornog doprinosa i poboljšanja položaja mladih u Crnoj Gori za 17 škola donirana su sredstva u ukupnom iznosu od 51.000,00 eura, nabavku školske i kompjuterske opreme.

– Podržali smo sajam sezonskog zapošljavanja u organizaciji studentskog parlamenta u iznosu od 2.500,00 eura

Povezane vijesti

Preminula porodilja u Nišu

Tridesetogodišnja porodilja L.S. preminula je u Klinici za ginekologiju u Nišu, nakon što joj je prethodno urađen carski rez u leskovačkoj bolnici. Kako prenosi RTS,