Potpredsjednik Vlade Šćekić otvorio 7. Ostroški polumaraton: Ovo je trka duše, trčimo prema našem svecu Svetom Vasiliju

„Nema ljepšeg mjesta i momenta za trku duše od ovog“

Potpredsjednik Vlada Crne Gore za demografiju i mlade i ministar sporta i mladih Dragoslav Šćekić, otvorio je 7. Ostroški polumaraton u Nikšiću

„Ovo je trka duše, a nema ljepšeg mjesta i momenta za trku duše od ovog, gdje trčimo prema našem svecu Svetom Vasiliju“, rekao je potpredsjednik Šćekić.

Potpredsjednik Šćekić je poželio svim učesnicima da prođu kroz cilj i da se u trci lijepo osjećaju.

Ostroški polumaraton, koji je ujedno i Balkansko Prvenstvo u polumaratonu, organizuje Atletski klub Nikšić

Ideja Ostroškog polumaratona sazrijevala je dugo i njen razvojni put može se pratiti godinama unazad. Na dan Svetog Vasilija Ostorškog Čudotvorca koji se slavi 12. maja, grupa maratonaca i ljubitelja trčanja iz Nikšića pune 24 godine je trčala od Sabornog hrama u Nikšiću do Manastira Ostrog, proslavljajući na svoj način praznik velikog Svetitelja. Nijesu ni slutili da su sve te godine, kao svojevrsna matica „jedine rijeke na svijetu koja teče uzbrdo – rijeke ljudi“, ostroških hodočasnika i poklonika, bili prethodnica Ostoroškog polumaratona.

Blagoslovom episkopa budimljansko-nikšićkog gospodina Joanikija, ideja Ostroškog polumaratona konačno je osveštana, ozvaničena i uspješno organizovana kao međunarodna trka takmičarskog karaktera i kao rekreativno-turistička manifestacija.

Prvi izdanak Ostroškog polumaratona nikao je 8. aprila 2017. godine, upravo na praznik Cvijeti koji se obilježava nedjelju dana prije Vaskrsa, uoči strasne sedmice, i kojim se proslavlja Hristov ulazak u Jerusalim kao najava njegove krsno-vaskrsne pobjede nad smrću. Ta pobjeda ljubavi, života i radosti nad smrću daje smisao svim is-tinskim ljudskim pregnućima i pobjedama, pa tako i sportskim atletskim poduhvatima, napokon bogono¬sci i bogotražitelji su i sami duhovne atlete koje hitaju svom Božijem prvoliku. Vodeći ka visinama velike svetinje, atletska staza polumaratona na nesvakidašnji način dočarava put uspona ljudske duše ka svetosti kao najvišem idealu i cilju ljudskoga života.

Budim info

Povezane vijesti