Potpredsjednik Vlade Šćekić: Popović Samardžić se samopromoviše napadima na mene

Sa ponosom govorim o postignitim rezultatima koje sam sa svojim timom postigao u zdravstvenom sistemu, o čemu govore djela! – Povećanje plata, stvaranje najboljih uslova za rad zdravstvenim radnicima, a samim tim i pružanje najkvalitetnije zdravstvene zaštite našim građanima. Izgradnja tri klinike, rekonstrukcija i adaptacija svih zdravstvenih ustanova u zemlji, oko 250 specijalizacija i subspecijalizacija, preko 50 ljekara je dobilo stalni boravak…a o radu gospođe Popović Samardžić najbolje govori činjenica da sindikat koji vodi nije uspio da dođe do reprezentativnost…

Bivši ministar zdravlja i aktuelni potpredsjednik Vlade za demografiju i mlade Dragoslav Šćekić reagovao je na današnje navode predsjednice Sindikata doktora medicine Milene Popović Samardžić da je vlast u poslednje tri godine olako davala obećanja o poboljšanju situacije u zdravstvenom sistemu.

Reagovanje penosimo integralno:

„Na poziciji ministra zdravlja sam u mandatu bio tri mjeseca, a u tehničkom mandatu 14 mjeseci. Za to vrijeme obećao sam potpuno infrastrukturno i tehničko obnavljanje zdravstvenih ustanova na teritoriji naše države. Podsjetiću vas da je u tom periodu započeta izgradnja tri klinike, i to: Klinika za Mentalno zdravlje, Dermatovenerologiju i Infektivnu u okviru Kliničkog centra, a u okviru Instituta za javno zdravlje Centar za vanredne situacije u zdravstvu.

Građani će u narednim mjesecima u punom kapacitetu imati prilike da koriste ove objekte.

Dalje osnovana su dva klinicko-bolnička centra ( Berane i Kotor ), što jasno pokazuje namjeru da se zdravstvena zaštita na tercijalnom nivou približi pacijentima sjevera i juga države. Vojna bolnica Meljine je vraćena u okvire javnog zdravstva, te je na taj način spriječeno njeno gašenje.

Rekonstruisano je šest jedinica Zavoda za hitnu medicinsku pomoć i osam mikrobioloških laboratotija, po svjetskim standardima za ovu vrstu laboratorija.

Idejno rjšenje projekta Urgentnog centra Crne Gore, Doma Zdravlja City kvart, u toku je i projekat Hematologije sa PET/ CT skenerom, rekonstruisano većina odeljenja u KCCG. Započet postupak nabavke četiri magnetne rezonance, na taj način bi se, maltene, za tu vrstu pregleda liste čekanja svele na minumum.

Ovo je samo dio onog što je urađeno i nabavljeno. Jedno je sigurno, da nijednu zdravstvenu ustanovu nije zaobišao ciklus nabavljanja najsavremenije opreme i rekonstrukcija prostora u kom naši ljekari rade.

Dozvolite mi da se osvrnem i na najznačajniji resurs u zdravstvu, a to su naši ljekari, njima su u vrijeme mandata u kom sam bio ministar povećane zarade, nakon 40 godina smo stvorili uslove za rad dostojne njihove profesije. To, i drugi pozitivni trendovi koje smo započeli uslovili su promjenom trenda te više naši ljekari ne napuštaju Crnu Goru, već su naše zdravstvene ustanove po prvi put u poslednjoj deceniji osnažene prilivom desetina novih ljekara.

Ličnim angažovanjem preko 50 ljekara je dobilo stalni boravak i priliku da trajno ostanu u zdravstvenom sistemu. Sa ponosom možemo govoriti o postignutim rezultatima.

Što se tiče gospođe Samardžić, jasna je namjera da kroz napad na mene, koji nisam više dio zdravstvenog sistema vrši neku vrstu samopromocije. Mišljenja sam da o njenom radu najbolje govori činjenica da sindikat koji vodi nije uspio da dođe do reprezentativnosti, a koliko mi je poznato osnivanjem sindikata na primarnom nivou broj ljekara koje ona zastupa je manji od 50. Način na koji je obavljala tu funkciju i koliko je uspješna u tom poslu govori i činjenica da se sad bavi i vođenjem podkasta, pisanjem projekata, praćenjem izjava ministra sporta, takoreći svim sem zdravstvom, koje vrlo često ostavi zbog ličnog interesa i profiterstva“.

Povezane vijesti

Nedžad Drešević napustio Bošnjačku stranku

U obrazloženju ostavke naveo je da ne prepoznaje zalaganja za koje se borio zajedno sa Rafetom Husovićem, Kemalom Purišićem, Amerom Halilovićem, Osmanom Nurkovićem i drugim