Potpredsjednik Vlade Šćekić: Razmjenom studenata i sportista jačamo prijateljsku vezu koju kroz istoriju baštinimo sa Japanom

Potpredsjednik Vlade Šćekić zahvalio se na donacijama koje Japan obezbjeđuje za građane Crne Gore i iskazao je zadovoljstvo dobre saradnje sa ambasadom Japana još iz perioda kada je bio na čelu Opštine Berane, a kasnije i kao ministar zdravlja

Sa prijema povodom 64. rođendana japanskog cara

Potpredsjednik Vlade za demografiju i mlade i ministar sport i mladih Dragoslav Šćekić i državni sekretar u Ministarstvu sporta i mladih Vladimir Obradović prisustvovali su prijemu koji je ambasada Japana u Crnoj Gori organizovala u čast 64. rođendana japanskog cara.

Potpredsjednik Vlade Šćekić prilikom razgovora sa Japanskim ambasadorom Nj.E. Akiri Imamura istakao je da postoji veliki broj studenata koji žele da uče u Japanu čineći na taj način najbolju vezu i saradnju između Crne Gore i Japana.

Razmjena studenata, sportista, ljekara, profesora, čini dobar temelj za prenošenje znanja i iskustava u zajedničkim projektima, a prije svega jačanje prijateljske veze koju kroz istoriju baštinimo sa Japanom“, kazao je potpredsjednik Vlade Šćekić.

On se zahvalio na donacijama koje Japan obezbjeđuje za građane Crne Gore i iskazao je zadovoljstvo dobre saradnje sa ambasadom Japana još iz perioda kada je bio na čelu Opštine Berane, a kasnije i kao ministar zdravlja.

Donacije Japana učinile su da građani Crne Gore osjete prijateljski i iskren odnos ove zemlje.“

Jedna od donacija koja je dogovorena još u periodu kada je potpredsjednik Vlade Šćekić bio ministar zdravlja realizovana je danas u Domu zdravlja u Kolašinu, na šta je, kako ističe u razgovoru, posebno zahvalan i ponosan.

Naime, Vlada Japana obezbedila je 44.770 eura od kojih je nabavljeno vozilo za sanitetski prevoz pacijenata kolašinskog Doma zdravlja (DZ).

Zahvalio se ambasadoru i na najavljenim donacijama.

Ambasador Japana Akira Imamura saopštio je na svečanosti da će japanski car Naruhito 23. februara napuniti 64 godine, i da je to u Japanu državni praznik.

Podsjetio je da su diplomatski odnosi Crne Gore i Japana započeli prije 18 godina, kad je Crna Gora postala nezavisna, ali da prvi kontakt šefova država datira iz 1884. godine kad su, kako je pojasnio, car Meiđi i knjaz Nikola razmijenili odlikovanja.

Jedno od tih odlikovanja bilo je istaknuto na prijemu.

Imamura je istakao da, od kada je pokojni premijer Japana Šinzo Abe 2018. najavio „Inicijativu sa saradnju sa Zapadnim Balkanom“, odnosi između dvije zemlje napreduju, utemeljeni na dva stuba.

„Podrška Japana reformama pristupanja Crne Gore EU i promovisanje regionalne saradnje između zemalja zapadnog Balkana“, naveo je.

Ambasador je kazao da Japan pruža pomoć Crnoj Gori u razvoju privatnog sektora, ali i kroz projekte bespovratne pomoći u oblastima obrazovanja, socijalne zaštite, prevencije od prirodnih nepogoda i zaštite životne sredine.

Podsjetio je da japanska kompanija „Daido metal“ posluje u Crnoj Gori već 20 godina, i da je njen predsjednik imenovan za počasnog konzula Crne Gore u Japanu.

„Sarađujući sa Vladom Crne Gore, spremni smo da pružimo neophodnu podršku u nadi da će u budućnosti više japanskih kompanija započeti poslovanje u Crnoj Gori“, poručio je Imamura.

Povezane vijesti

Vlada smijenila Brđanina

Premijer rekao da će zadužiti ministra unutrašnjih poslova da raspiše „javni poziv za v.d. direktora“ policije od 4. do 10. marta!? Vlada je večeras, na