Prag: Poljoprivrednici prosuli stajsko đubrivo pred zgradu vlade

Poljoprivrednici su jutros prosuli stajsko đubrivo ispred zgrade vlade na početku protesta, kojim sa oko 700 traktora u sporoj vožnji i transparentima „Spasimo češku zemlju“ ili „Zaustavimo likvidaciju češke poljoprivrede“, otežavaju saobraćaj u centru Praga, na lijevoj obali Vltave.

Pošto su suprotno dogovoru da neće otežavati jutarnji odlazak na posao Pražanima đubrivo prosuli na tramvajske šine, policija je objavila, kako je navela, nultu toleranciju i za najmanje prekršaje traktorista, a jednu osobu je privela.

„Osumnjičen je za nekoliko prekršaja“, saopštila je policija o tom privedenom poljoprivredniku.

U protestu učestvuje, prema saopštenju organizatora Agrarne komore, Poljoprivrednog saveza i Asocijacije privatnih poljoprivrednika, oko 3.500 ljudi.

Od vlade zahtijevaju prije svega da smanji birokratske zahtjeve koje moraju da ispunjavaju da bi dobili dotacije, takođe da Češka odustane od Zelenog dogovora Evropske unije o klimatskim ciljevima koji se tiču sela i da se zabrani nekontrolisani uvoz, bez carina i kvota, poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine.

Današnji protest poljoprivrednika nema veze sa prethodnim protestima prošlog mjeseca kada su blokadu centra Praga organizovali predstavnici velikih agro koncerna, konkretno agro tajkun Zdenjek Jandejsek čiji koncern je kao i ostala velika gazdinstva, recimo bivšeg premijera, lidera opozicije Andreja Babiša, za razliku od malih i srednjih profitirao od energetske krize i inflacije.

Protesti poljoprivrednika, kao i ranije demonstracije u jeku energetske krize i inflacije, postali su prečica kojom češke marginalne radikalne i antisistemske stranke pokušavaju da uđu prvo u Evropski parlament, poslije i u nacionalni, ali od njih se distancira većina poljoprivrednika i s njima vlada odbija da razgovara.

Ministar poljoprivrede Marek Viborni obećao je da će doći među ogorčene poljoprivrednike kada završe protestnu vožnju i danas u podne počnu miting pred sjedištem vlade. Rekao je da će im tada saopšti koje nove mjere preduzima vlada poslije razgovora sa predstavnicima Agrarne komore i poljoprivrednih saveza i pred kojim zahtjevima iz protesta širom Evrope je već popustila Evropska komisija ili namjerava da popusti

Povezane vijesti

Danas je Kurban bajram

Najveći islamski praznik Kurban bajram počinje danas, a slaviće se četiri dana. Praznik se zove Kurban bajram jer se na taj dan prinosi žrtva –

Bora Đorđević posjetio manastir Ostrog

Danas je frontmen legendarnog beogradskog rok benda “Riblja čorba” Bora Đorđević posjetio manastir Ostrog. Đorđevića je primio Sergije (Rekić) iguman manastira Ostrog, kome je kultni