Praznik koji okuplja porodicu: Danas se obilježavaju DJETINJCI, a evo koji su običaji

Srpska pravoslavna crkva i svi njeni vernici danas, 17. decembra, proslavljaju Djetinjce, važan praznik za cijelu porodicu. 

Djetinjci, Materice i Oci čine niz veoma radosnih praznika koji se slave u čast jakih porodičnih veza, mira i sloge u kući i međusobnog poštovanja. Suština ovih praznika je okupljanje porodice i obnavljanje njenog zajedništva, a lijepe uspomene na ove simpatične kućne rituale, djeca će nositi čitavog života.

Običaji za Djetinjce

Djetinjci se tradicionalno obilježavaju treće nedjelje pred Božić, a običaji da roditelji vezuju svoju djecu duboko su ukorenjeni u tradiciju i nose snažnu simboliku. Toga dana rano ujutru roditelji vezuju svoju djecu, noge ili ruke, pa jedan kraj vežu za sto ili stolicu. Često se dešava da ih vezuju dok su još u krevetu, pa se probude vezana. Za „oslobađanje“ djeca su dužna da im daju neku čast, odnosno simboličan poklon.

Šta kupiti roditeljima – Ideje za poklone

Ako se pitate šta da poklonite roditeljima na ovaj dan, opcije su raznolike. Najčešće su najljepši pokloni koje sami napravite, poput personalizovanih čestitka, smješnih predmeta za dom ili čak malih gestova koji će izmamiti osmjeh na licima vađih najbližih. Bitno je da poklon odražava ljubav, toplinu i bliskost porodičnih odnosa.

Poruke i čestitke za Djetinjce

Djetinjce možete čestitati na mnogo načina, samo treba da iskreno poželite da u vašem domu vlada mir, ljubav i sloga.

„Neka ljubav, smijeh i toplina ispunjavaju naše domove! Ovaj praznik je podsjetnik na radost zajedništva i bezbrižnost djetinjstva! Srećni Djetinjci!“, jedan je od primera čestitke za ovaj važan raznik.

Djetinjci, Materice i Oci ne samo da čuvaju porodičnu tradiciju već unose i radost, smeh i ljubav u svaki dom. Ovi praznici podsjećaju nas na važnost opuštanja, ljubavi i bliskosti u porodičnom krugu, stvarajući nezaboravne uspomene koje će nas pratiti kroz čitav život

Povezane vijesti

Vlada smijenila Brđanina

Premijer rekao da će zadužiti ministra unutrašnjih poslova da raspiše „javni poziv za v.d. direktora“ policije od 4. do 10. marta!? Vlada je večeras, na