Predloženo uvođenje akciza na slatkiše, oporezivanje igara na sreću na internetu…

„Nastavljamo sa setom mjera iz oblasti poreske politike u cilju povećanja prihoda, a ne utičući na povećanje osnovnih poreskih stopa poput PDV-a i poreza na dobit fizičkih lica“

Ministarstvo finansija predalo je u skupštinsku proceduru izmjene i dopune pet poreskih zakona, kojima je cilj povećanje budžetskih prihoda i ispunjenje uslova Svjetske banke. Ministar finansija Aleksandar Damjanović za TVCG kaže da time nastavljaju borbu protiv sive ekonomije.

Akcize na proizvode od šećera, kakaa i sladoled, negaziranu vodu sa dodatkom zaslađivača, plastiku za jednokratnu upotrebu, te ubrzanje akciznog kalendara za cigarete od 1. jula, to je predviđeno izmjenama seta zakona koje je Vlada juče dostavila Skupštini.

Predloženo je oporezivanje igara na sreću na internetu, transakcija sa OFF šor destinacijama, progresivno oporezovanje prometa nepokretnosti, zabrana pozajmica između kompanija koje ne plaćaju porez. Cilj – povećanje budžetskih prihoda, ali i ispunjavanje uslova Svjetske banke za dobijanje garancije za zaduženje.

„Nastavljamo sa setom mjera iz oblasti poreske politike u cilju povećanja prihoda, a ne utičući na povećanje osnovnih poreskih stopa poput PDV-a i poreza na dobit fizičkih lica. Dio su uslovi Svjetske banke, a dio plod naših analiza i traženja mogućnosti za povećanje poreske naplate“, kazao je Damjanović.

Od izmjena Zakona o akcizama Vlada u ovoj godini očekuje 24,4 miliona eura dodatnih prihoda, a od oporezivanja internet igara na sreću 15 miliona. A koliko će planirano uvođenje akciza uticati na rast cijena tih proizvoda, Damjanović odgovara:

„Ovo su proizvodi koji su najvećim dijelom iz uvoza. Na njima su i te kako solidne marže uvoznika i veleprodavaca. Ti su profiti i sada su bili izuzetno visoki, vidjećemo kakav će biti tržišni odjek ovih mjera. Ovo je nešto što treba i mora da se radi i što je naša evropska obaveza“, kazao je Damjanović.

Kroz izmjene Zakona o budžetu uvodi se nova institucija – Fiskalni savjet, koji će biti autonomno tijelo i baviće se davanjem smjernica i ocjenom fiskalnih politika. Na javnoj raspravi uskoro će se naći i nove poreske mjere kojima će se, kaže Damjanović, država radikalno suprotstaviti sivoj ekonomiji.

„Nacrt zakona o porezu na promet luksuznih proizvoda, Nacrt zakona o solidarnom doprinosu pravnih lica, nešto što je evropski trend, i izmjene Zakona o poreskoj admenistraciji kroz koji ćemo uvesti informacioni sistem za izvještavanje lokalnih samouprava i spriječiti poreske rizike unutar opština“, naglašava ministar.

Poslanici će o predloženim izmjenama odlučivati na vanrednoj sjednici Skupštine 28. februara

Povezane vijesti

BiH: Pronađen kokain u paketima banana

Kokain su juče prilikom rada u skladištu pronašli u paketima banana radnici te odmah obavijestili svoga šefa, koji je pozvao vlasnika firme U Širokom Brijegu,