Predstavljen najveći program edukacije iz ICT oblasti u Crnoj Gori

U Radnoj posjeti Opštini Berane boravili su predstavnici inovativne ICT Cortex zajednice.


Na sastanku je predstavljen Projekat – Cortex akademija, koji predstavlja najveći program edukacije iz ICT oblasti u Crnoj Gori, koji ima za cilj jačanje kooperativnog obrazovanja i davanje doprinosa unapređenju obrazovnog sistema kroz poboljšanje nastavnih planova i edukaciju nastavnog kadra. Kroz akademiju svi zainteresovani imaju priliku da se usavršavaju, prekvalifikuju i pronađu idealno ICT zanimanje potrebno savremenom tržištu rada. Potpredsjednik Opštine Darko Stojanović pozdravio je ovaj Projekat i istakao je da je ovo interesantna, moderna i aktuelna tema, zahvalio se predstavnicima koji su predstavili Projekat i u Srednjim školama u Beranama.

„Opština Berane uvijek je bila za unapređenje obrazovanja mladih, njihov ostanak u zemlji, sa velikim akcentom na sjeverni dio zemlje, a posebno kada je IT sektor u poslednje vrijeme veoma zapažen i kada se veći dio poslova obavlja upravo putem interneta i od kuće. Opština Berane je spremna da pomogne u onoj mjeri u kojoj joj to Budžet dozvoljava, svjesni da je ova Akademija jako bitna za unapređenje obrazovanja naših mladih ljudi“ kazao je potpredsjednik.

ICT Cortex Akademija je kreirala posebne programe edukacije kako bi unaprijedili znanje i vještine, ovaj edukativni program specijalizuje učesnike u nekim od najtraženijim zanimanjima, kao što su: Programer, Projektni Menadžer, Dizajner, Product Owner i brojna druga.


„Želimo da obučimo veliki broj mladih ljudi i time omogućimo da na fakultet krenu informatički pismeni, kao i to da tokom svog školovanja imaju šansu da zarade i ostanu u Crnoj Gori. Nadamo se da ćemo imati podršku od Opštine Berane“ istakao je izvršni direktor ICT Cortex zajednice, Tarik Zaimović.

I dodao „Osnovani smo od marta, za devet mjeseci diferencirali smo se kao ozbiljna služba u odnosu na druge NVO. Osnovalo nas je 11 kompanija. Pilot projekat koji smo napravili želimo da podignemo sa jedne škole na pet opština (Podgorica, Berane, Pljevlja, Nikšić i Bijelo Polje). Obučili smo 30 đaka u osam nedelja, želimo sa tim da nastavimo, zadovoljni smo rezultatima koji su postigli. Ali koliko god imamo snagu, nemamo toliki kapital. Namjera nam je da se svaka opština uključi i da podršku odgovarajućim finansijskim sredstvima za one đake koji bi bili dio ovog projekta. Želimo da vrijeme, resurse i novac trošimo na zainteresovane đake.“


Na sastanku su prisustvovali projektni menadžer ICT Cortex zajednice, Valentina Beg Deljanin, menadžer za komunikaciju ICT Cortex zajednice, Milena Aković, samostalni savjetnik u Sekretarijatu za investicije i projekte Radomir Mihajlović, savjetnik u Sekretarijatu za investicije i projekte, Ivan Delević i savjetnica u Službi predsjednika Ivana Milošević.

Povezane vijesti