Preko 6 miliona sportskim organizacijama, rezultati govore

“Ove godine izdvajamo rekordan iznos za podršku sportskim savezima”

Vlada Crne Gore

Ministarstvo sporta i mladih konkursom je dodijelilo nešto više od 6 miliona i 550 hiljada eura za sufinansiranje programa sportskih organizacija u 2024, što je za oko 40 odsto više nego prošle godine.

Potpredsjednik Vlade i ministar sporta i mladih Dragoslav Šćekić je danas u Vili “Gorica” sa 44 sportske organizacije potpisao ugovore o dodjeli sredstava za sufinansiranje programa sportskih organizacija u 2024. godini.

“Ove godine izdvajamo rekordan iznos za podršku sportskim savezima” poručio je potpredsjednik Vlade i pojasnio da je izdvojeno rekordnih 6,5 miliona eura za  finansiranje krovnih organizacija sporta i nacionalnih sportskih saveza, što je, kako je istakao, za preko 40% veći iznos u odnosu na sredstva opredijeljena prethodne godine.

Vlada Crne Gore

On je zahvalio Ministarstvu finansija na razumijevanju koje je pokazalo prilikom izdvajanja sredstava za sport i mlade.  “To je najbolji pokazatelj odnosa 44. Vlade prema ovom važnom pitanju” poručio je Šćekić.

Prisutnima se obratio i predsjednik COK – a Dušan Simonović koji je u ime okupljenih sportskih organizacija zahvalio Ministarstvu sporta i mladih na rekordnoj podršci, koja će doprinijeti radu sportskih saveza i razvoju sporta u Crnoj Gori.

Vlada Crne Gore

Najviše novca dobio je Crnogorski olimpijski komitet 760 hiljada eura. Paraolimpijskom komitetu pripalo je 300 hiljada eura. Za Košarkaški i Rukometni savez opredijeljeno je po 740 hiljada. Vaterpolo i plivački savez dobio je 600 hiljada, a Odbojkaški 460 hiljada eura. Fudbalski savez finansiran je sa 100 hiljada eura.

Vlada Crne 

Ministarstvo sporta i mladih za sufinansiranje programskih aktivnosti krovnih sportskih organizacija i nacionalnih sportskih saveza izdvojilo je rekordnih 6,55 miliona eura, što je za 40 odsto više u odnosu na prethodnu godinu, kazao je ministar Dragoslav Šćekić.

On je naglasio da je značajno unapređenje sredstava za finansiranje redovnih programa sportskih organizacija predstavlja jasnu poruku o odnosu Vlade Crne Gore i resornog Ministarstva sporta i mladih prema sportu i uspjesima crnogorskih sportista.

„Predstavlja i poruku o jasnoj namjeri da uložimo dodatni napor da stvorimo bolje preduslove i povoljniji ambijent za razvoj sporta“, rekao je Šćekić na konferenciji za novinare.

Ministarfstvo sporta objavilo je danas odluku o dodjeli sredstava za sporovođenje programa nacionalnih sportskih asocijacija i sa čelnicima tih asocijacija na svedčanosti u Vili Gorica potpisala ugovore.

Šćekić se zahvalio ministru finansija sa saradnicima na razumijevanju koje je pokazao prilikom izdvajanja sredstava za sport i mlade, kao i za buduće projekte.

„Svjesni smo činjenice da navedena sredstva predstavljaju snažniji impuls za rad sportskih saveza, ali i da su ona dovoljna samo za realizaciju redovnih programskih aktivnosti, dok izazov i dalje predstavljaju kapitalne investicije u sportu koje ćemo težiti da u narednom periodu unaprijedimo kroz zajedničku saradnju i utvrđivanje prioriteta“, rekao je Šćekić.

Prema njegovim riječima, Ministarstvo sporta je, vodeći računa o najperspektivnijim sportistima koje su u svojim programima prepoznali nacionalni sportski savezi, za 200 predloženih stipendista u okviru nacionalnih sportskih saveza opredijelili približno pola miliona eura. On je najavio da će Ministarstvo sporta i mladih, preostala budžetska sredstva, preusmjeriti na prioritete od javnog interesa.

„To su, u prvom redu razvoj školskog sporta, nastavak unapređenja sportske infrastrukture u Crnoj Gori, koji podrazumijevaju završetak istočne tribine Gradskog stadiona, gdje je završen projekat Fudbalskog saveza, ali ćemo istrajati i na ideji nacionalnog stadiona, izgradnji Olimpijske kuće i atletskog stadiona u Glavnom gradu, kao i izgradnji sportskih centara na sjeveru i jugu države“, rekao je Šćekić.

On je naglasio da je intencija Ministarstva sporta i mladih da izmjenama postojećeg zakona, novom Strategijom ravoja sporta, ali i drugim zakonima (Zakon o igrama na sreću, set poreskih zakona) unaprijedi sistem finansiranja sporta.

„Očekujem da opravdamo izdvojena sredstva naših građana, kako bismo mogli sa pravom za sledeću godinu da tražimo dodatna izdvajanja, ali i da pokažemo da smo istinski servis za njihova sportska očekivanja“, rekao je Šćekić.

On je naglasio da Ministarstvo sporta i mladih nije samo partner, već da sa nacionalnim sportskim savezima čini jedan tim.

„Zato moramo zajedno raditi na stvaranju što pozitivnije atmosfere u društvu, jer to sportu i pripada, ali da vratimo solidarnost i pažnju među savezima, da zaustavimo negativne uticaje i da dovedemo do onog nivoa da svi građani punim plućima navijaju za naše reprezentacije! Mi to kao tim moramo i možemo. U ime budućih rezultata, dobre atmosfere i napretka“, rekao je Šćekić.

Simonović: Vidim da se Ministarstvo na ovome neće zaustaviti

Predsjednik Crnogorskog olimpijskog komiteta, Dušan Simonović, zahvalio se Ministarstvu sporta i mladih na rekordnom budžetu za sport u 2024. godini.

„U Ministarstvu sporta potrudili su se da obezbijede rekordni budžet, a vidim da se na tome neće zaustaviti, već da će i dalje raditi na unapređenju sportske infrastrukture, ali i dodatnom povećanju sredstava nacionalnim savezima. To nas raduje“, rekao je Simonović.

On je naglasio da je olimpijska godina i da je i morala biti rekordna.

Prema njegovim riječima, povećanja izdvajanja za sport treba tražiti kroz zakonsku infrastrukturu, izmjenama zakona o sportu, igrama na sreću i nekih poreskih zakona, uz formiranje fondacije koja bi omogućila bolji status i veća sredstva za crnogorski sport.

„Nadam se da ćemo i u narednim godinama imati nove rekorde u raspodjeli za crnogorski sport. Crnogorski sportisti će to znati da vrate na pravi način“, rekao je Simonović.

On je još jednom čestitao jedriličaru Milivoju Dukiću ostvarenje olimpijske norme za Igre u Parizu.

„Nadamo se novim olimpijskim normama i brojnoj delegaciji u Parizu“, rekao je Simonović.

Najviše za COK, KSCG i RSCG

Ministarstvo sporta i mladih je za sufinansiranje programa sportskih organizacija opredijelilo je Košarkaškom savezu i Rukometnom po 740, a Vaterpolo plivačkom savezu 600 hiljada eura, saopšteno je iz tog Vladinog resora. Odbojkaški savez iz budžeta dobio je 460, Atletskom opredijeljeno 295, a Bokserskom 210 hiljada eura. Crnogorski olimpijski komitet dobio je na konkursu 760, dok je Paraolimpijskom komitetu dodijeljeno je 300 hiljada eura. Ministarstvo sporta i mladih za sufinansiranje programa sportskih organizacija za ovu godinu izdvojilo je rekordnih 6,55 miliona eura, a sredstva su opredijeljena za 44 nacionalna sportska saveza. Najavljeno je da će kroz programe biti sufinansirane stipendije za 200 sportista.

Iz Budžeta Crne Gore se sufinansiraju sljedeći programi sportskih organizacija:

Atletski savez Crne Gore – 295.000 eura

Auto i karting savez Crne Gore – 30.000 eura

Biciklistički savez Crne Gore – 30.000 eura

Bodybuilding i fitnes savez Crne Gore – 40.000 eura

Bokserski savez Crne Gore – 210.000 eura

Crnogorski aikido savez – 20.000 eura

Crnogorski bućarski savez – 40.000 eura

Crnogorski jedriličarski savez – 150.000 eura

Crnogorski olimpijski komitet – 760.000 eura

Crnogorski savez praktičnog streljaštva – 20.000 eura

Crnogorski savez specijalna olimpijada – 100.000 eura

Crnogorski savez sport za sve – 30.000 eura

Crnogorski skijaški savez – 145.000 eura

Crnogorski školski sportski savez -100.000 eura

Džudo savez Crne Gore – 180.000 eura

Fudbalski savez Crne Gore – 100.000 eura

Gimnastički savez Crne Gore – 80.000 eura

Ju Jitsu savez Crne Gore – 100.000 eura

Karate savez Crne Gore – 150.000 eura

Kendo savez Crne Gore – 15.000 eura

Kik boks savez Crne Gore – 100.000 eura

Košarkaški savez Crne Gore – 740.000 eura

Mačevalački savez Crne Gore – 15.000 eura

Muaythai savez Crne Gore – 25.000 eura

Odbojkaški savez Crne Gore – 460.000 eura

Paraolimpijski komitet Crne Gore – 300.000 eura

Padel savez Crne Gore – 10.000 eura

Planinarski savez Crne Gore – 30.000 eura

Plesni savez Crne Gore – 20.000 eura

Powerlifting savez Crne Gore – 20.000 eura

Ragbi savez Crne Gore – 60.000 eura

Ronilački savez Crne Gore – 10.000 eura

Rukometni savez Crne Gore – 740.000 eura

Šahovski savez Crne Gore – 165.000 eura

Savez sportsko ribolovnih organizacija Crne Gore – 15.000 eura

Savez za sportski ribolov na moru Crne Gore – 15.000 eura

Stonoteniski savez Crne Gore – 100.000 eura

Streljački savez Crne Gore – 80.000 eura

Studentski sportski savez Crne Gore – 100.000 eura

Tekvondo Savez Crne Gore – 120.000 eura

Teniski savez Crne Gore – 145.000 eura

Tekbol savez Crne Gore – 60.000 eura

Triatlon savez Crne Gore – 30.000 eura

Vaterpolo i plivački savez Crne Gore – 600.000 eura

Povezane vijesti

Vlada u petak o Brđaninu

Komisija proslijedila izvršnoj vlasti Šaranovićev predlog za razrješenje direktora Uprave policije Vlada Crne Gore odlučivaće na sjednici u petak o razrješenju šefa policije Zorana Brđanina,