Preporuka ZHMP: Bebe i malu djecu ne izlagati direktnim sunčevim zracima

Pomoć je ukazana i licima iz saobraćajnih nezgoda, kojih je u posljednjih sedam dana bilo 82

Medicinski timovi 23 jedinice Zavoda za hitnu medicinsku pomoć na teritoriji Crne Gore pregledali su 6.240 pacijenata u ambulantama u periodu od 17. do 23.7.2023. godine, navodi se u saopštenju.

Dnevni prosjek pregleda u ambulantama na teritoriji države je oko 900 pacijenata. Najveći broj dnevnih pregleda je u Podgorici – 200, u Ulcinju – 110, Budvi između 60 i 80 i u Baru 80.

U istom periodu medicinski timovi ZHMP obavili su 1.084 kućne posjete, 366 transporta. Pomoć je ukazana i licima iz saobraćajnih nezgoda, kojih je u posljednjih sedam dana bilo 82.

– S obzirom na aktuelnu meteorološku situaciju i ekstremno visoke temperature ljekari Zavoda za hitnu medicinsku pomoć savjetuju:

• obaveze, ukoliko je moguće, završiti u ranim jutarnjim ili kasnim popodnevnim satima

• izlazak, naročito za osjetljive grupe poput hroničnih bolesnika, starijih, trudnica i djece, ne preporučuje se u periodu od 10 do 17 sati

• redovna hidratacija, do 2 litra vode dnevno, a ukoliko je potrebno i više

• obratiti pažnju na ishranu i konzumirati laganiju hranu, a savjetujemo da građani vode račune o tome gdje kupuju hranu, jer se ljeti brže kvari, što dovodi do stomačnih tegoba i trovanja

• obavezan zaštitni faktor na koži, te nošenje zaštite na glavi poput kape ili šešira

• bebe i malu djecu ne izlagati direktnim sunčevim zracima – navodi se u saopštenju Zavoda za hitnu medicinsku pomoć

Povezane vijesti