Preporuke za čitanje – najbolje knjige svih vremena

Iako su ukusi različiti i neko u knjizi traži velike teme, pitanja i odgovore, a neko drugi bježi od stvarnosti – možda su najbolje one knjige koje imaju književnu vrijednost, ali donose i uživanje u čitanju

Koje su najbolje knjige svih vremena?

Koji naslovi mogu da zasluže ovakav atribut – svakako klasici, ali oni koji nisu dosadni, koje nije pregazilo vrijeme. Mada bi se neki popularni naslovi koji i ne spadaju među vrhunsku, kvalitetnu literaturu mogli staviti na ovu listu.
Možda je najbolje krenuti od Dostojevskog – “Braća Karamazovi”, “Zločin i kazna”, “Poniženi i uvređeni” – teško bi bilo i među njima odabrati najbolji.
“Madam Bovari” Gistava Flobera, vjerovatno je najvažniji neprevaziđen roman o gladi za boljim, ljepšim, navodno uzvišenim.
“Ana Karenjina” Lava Tolstoja bila je i ostala najveća i najbolja ljubavna priča naše civilizacije.
“Hamlet”, “Magbet”, “Bura”, “Mletački trgovac” – vrhunske Šekspirove drame ne samo što tjeraju na suze i smijeh, već postavljaju najvažnija pitanja vezana za čovjeka.

Najbolje knjige za čitanje u večernjim satima

Iako zahtjevni za čitanje na samom vrhu su i “Uliks” Džejmsa Džojsa i “Čarobni breg” Tomasa Mana. U novije vrijeme ovu poziciju svakako su osvojili Mišel Uelbek (“Elementarne čestice” možda je njegova najpopularnija knjiga), Žoze Saramago (teško se odlučiti između “Slepila” i “Godine smrti Rikarda Reiša”) i tako dalje…

Najbolje knjige za poklon dragim osobama

Među provjerene kvalitetne a prijatne knjige spadaju djela Paula Kuelja – “Preljuba”, “Veronika je odlučila da umre”, za zavisnike od ljubavnih zapleta tu su djela Nikolasa Sparksa. Savremeni život kao tema i izvor emocija naći će se kod Tonija Parsonsa, posebno u nekim novijim romanima kao što je “Žena bližnjega tvoga”. A kao pratilac ludih letovanja, mogu poslužiti naslovi Frederika Begbedea, počev od kultnog romana “699 dinara”, preko “Praznika u komi” pa sve do “Romantičnog egoiste”.

Preporuke za čitanje u autobusu ili avionu

Kvalitetnim naslovima nije potrebna reklama, princip preporuke i danas je najubedljiviji i mnogi ljubitelji knjige upravo ovako biraju naslove. Uvijek se mogu preporučiti djela najvažnijih pisaca svjetske književnosti, ali hajde da se ne držimo samo kultnih klasika, preporučene knjige mogle bi biti djela onih autora koji se najčešće smatraju za omiljene: romani Sidnija Šeldona, Agate Kristi, Čarlsa Bukovskog, Doris Lesing, Virdžinije Vulf, i nekih autora koji su naši savremenici – Harukija Murakamija, Salmana Ruždija itd. Dame bi svakako uživale u djelima Haleda Hoseinija(“Hiljadu čudesnih sunaca”), Trejsi Ševalije…

Najbolje krimi knjige

Iako su knjige u krimi žanru i trileri poslednjih godina na vrhuncu, samo određene u tom moru naslova bivaju izdvojene, a tu su i oni naslovi koji nisu najnoviji ali odolijevaju zubu vremena.
Recimo da je sve počelo sa Agatom Kristi i Arturom Konanom Dojlom, a njihovi romani se gotovo svake godine i ekranizuju pa ne možete a da ne zavirite među stranice “Orijent ekspresa”, “Ubistvo u parohijskom dvoru”, a kada su u pitanju avanture Šerloka Holmsa i tu je spisak poduži a počinje sa knjigom “Baskervilski pas”. Ne treba zaboraviti da se među krimi-trilere ubraja i djelo Dostojevskog “Braća Karamazovi”, kao i “Ime ruže” Umberta Eka. “Kum” je nedvosmisleno na ovom polju klasik, mnogi znaju da je filmski serijal nastao po knjigama Marija Puza. Prošle godine napustio nas je pisac krimi romana u kojima pronalazimo elemente teorije zavjere, vjerovatno prvo i najubedljivije otvoreno pričanje o službama državne bezbjednosti i njihovim akcijama, pa je Robert Ladlam nezaobilazan kada je o ovoj temi riječ. Njegovih 27 romana napisanih od 1971. do 2006. zadovoljiće i najstrastvenije i najbrže čitaoce. Pored ovog pisca čiji mnogi romani su ekranizovani, rame uz rame stoji i Dena Brauna njegovim već kultnim romanima: “Da Vinčijev kod”, “Izgubljeni simbol”, “Anđeli i demoni”. Nisu za potcenjivanje ni “Devojka iz voza” Pole Hokins i “Njujorška trilogija” Pola Ostera.

Najbolje knjige za djecu

Kada je riječ o knjigama za najmlađe, izgleda da su klasici nezamenljivi. Današnji klinci koji su zavoljeli čitanje i dalje uživaju uz “Čarobnjaka iz Oza”, “Ubiti pricu rugalicu”, “Dnevnik Ane Frank”, “Mali Princ” Vilijama Sent-Egziperija. Ali da krenemo od najmlađih – njima su prije svega namijenjene bajke, naše narodne, one Hansa Kristijana Andersena i Braće Grim. Mada oni ipak najviše uživaju u pjesmicama, pa su vjerni domaćim klasicima, napamet uče stihove Jove Zmaja, Duška Radovića. Novija književnost donijela je aktuelne junake kao što je Hari Poter, sa kojim školarci i započinju svoje čitalačke avanture (kada čitaju sami…) pa je sve to zasluga autorke J.K. Roling, ali i filmova koji su doveli ovaj serijal do nevjerovatne popularnosti širom svijeta.
Ipak, imamo sreće da u ovoj oblasti domaći autori uspijevaju da budu aktuelni i zanimljivi mladoj publici, pa su iz generacije u generaciju među omiljenim knjigama naslovi Jasminke Petrović: “Seks za početnike”, “Škola”, “Ovo je najstrašniji dan u mom životu”, “Leto kada sam naučila da letim”, kao i Uroša Petrovića “Zagonetne priče”, “Marta Smart”, “Deca Bestragije” itd.

Najbolje istorijske knjige

Kada se kaže istorija mnogi pomišljaju isključivo na knjige o bitkama, ratovima i sličnim temama. Ne treba zaboraviti da su neki od najpopularnijih klasika istovemeno istorijske knjige. Među njima na prvom mjestu je “Rat i mir” Lava Tolstoja koji prikazuje porodične i ljubavne storije, sudbine junaka, ali istorijska pozadina je uvijek tu. Tako je i sa čuvenim romanom “Prohujalo sa vihorom”. Iako uživamo u ljubavnim skandalima, samovolji i tvrdoglavosti glavne juankinje Skarlet, rat sjevera i juga je ono što će zapravo odrediti njenu sudbinu, a o kome dosta saznajemo iz ovog književnog ostvarenja.

Najbolje knjige domaćih autora

Predstavljamo vam samo jednu od mogućih lista najboljih domaćih knjiga, ali ima ih sigurno jako puno:
“Besnilo”, Borislav Pekić
„Ubistvo s predumišljajem“, Slobodan Selenić
„Sudbina i komentari“, Radoslav Petković
„U potpalublju“ Vladimir Arsenijević
„Hobo“ Zoran Ćirić
„Koreni“, Dobrica Ćosić
„Bezdno“ Svetlana Velmar Janković
„Blago cara Radovana“ Jovan Dučić
„Hazarski rečnik“, Milorad Pavić
„Seobe“ Miloš Crnjanski
Nečista krv Bora Stanković
„Mamac“, David Albahari
„Veliki rat“, Aleksandar Gatalica

Najbolje knjige stranih autora

Iako su ukusi različiti i neko u knjizi traži velike teme, pitanja i odgovore, a neko drugi bježi od stvarnosti – možda su najbolje one knjige koje imaju književnu vrijednost, ali donose i uživanje u čitanju. Na tom spisku mogli bi se naći romani Džejn Ostin, sestara Bronte, ali i koloritni i snažni romani latino autora kao što su pisci iz latinoameričkih krajeva, ili sa hispanskog govornog područja počev od Borhesa, Markesa do Maria Vargasa Ljose

(Nova.rs)

Povezane vijesti

Bora Đorđević posjetio manastir Ostrog

Danas je frontmen legendarnog beogradskog rok benda “Riblja čorba” Bora Đorđević posjetio manastir Ostrog. Đorđevića je primio Sergije (Rekić) iguman manastira Ostrog, kome je kultni