Princeza Ksenija po kojoj je nazvan auto-put: Prva žena na Balkanu koja je vozila auto

Kada je predloženo da se put zove po crnogorskoj princezi Kseniji izazvala je veliku pažnju i “najobičnijeg svijeta”

Jedan od razloga bio je sigurno to što je riječ o princezi i što u regionu nije baš uobičajeno da velike saobraćajnice budu nazivane po damama.

Princeza Ksenija je bila lijepa, obrazovana, na prvi pogled mirna, ali vrlo svoja. Neki kažu i da je bila opasna imajući u vidu da je iz sijenke vukla i ozbiljne političke poteze.

Ksenija Petrović Njegoš važila je za veoma obrazovanu, inteligentu i darovitu ženu. Rođena je 22. aprila 1881. godine na Cetinju i to kao deseto dijete i osma kći kralja Nikole Petrovića Njegoša i Milene Petrović. Važila je i za najljepšu među sestrama.

Petrovići

Tvrdi se i da je bila vrlo posebna za vrijeme u kom je živjela. Ostala je upamćena po tome što je bila prva žena na Balkanu koja je vozila automobil, i kao jedina princeza koja se bavila fotografijom u tom vremenu.

Svoje visoko obrazovanje stekla je baš na dvoru, za razliku od ostale djece kralja Nikole i Milene koja su svoje obrazovanje stekli u inostranstvu.

Nije bila udata, i pored mnogih prosaca koje je imala. Samo neki od njih bili su srpski kralj Aleksandar Obrenović, grčki prinčevi Nikola, Đorđe i Andrej, kao i bugarski car Ferdinand. U to doba bila je to čudna odluka koju je donijela kraljeva kći, jer su sve njene sestre bile udate za nekog iz kraljevske porodice širom tadašnje Evrope. Kako kažu mnogi istorijski izvori, odluka koju je donijela, da život provede kao neudata žena, dovela je u pitanje čak i mnoge međudržavne odnose.

Bila je vrijedna mlada žena koja je na dvoru obavljala mnoge poslove. Nije bila jedna od onih kojoj je bilo teško da radi. Bila je član mnogih humanitarnih društava u kojima je obavljala mnoge humanitarne poslove. U teškim vremenima, koja je obilježio rat bila je od velike pomoći narodu u Crnoj Gori, izbjeglicama i djeci, ali prije svega svojoj porodici.

Bila je prva princeza koja se u tom vremenu bavila fotografijom. Apart je stalno bio uz nju, bilježila je mnoge detalje iz svog života, kao i predjele u Crnoj Gori. Mnoge slike su oslikavale njen život i neprilike koje su je zadesile. Bila je i član bečkog društva za fotografiju. U tom vremenu bila je prva u mnogo čemu.

Iako rođena kao princeza na dvoru, za Kseniju se ne može reći da je imala lagodan život.

Godine 1916. napušta Crnu Goru sa svojom porodicom. Odlazi u Francusku, a potom u Italiju. Sve vrijeme je bila uz oca i majku, kao i sestru Vjeru. Sve do 1921. godine dok njen otac nije preminuo, bila je neko ko je bio od velike pomoći svom ocu, odlučivala je o mnogim državnim pitanjima, i bila je glavni politički savjetnik svom ocu.

Trudila se da očuva čast svoje porodice i u mnogo teškim vremenima. Čak i kad je zapala u siromaštvo podnosila ga je dostojanstveno i ponosno. Bila je veoma hrabra i jaka žena, koja se uvijek trudila da spase sve, što se spasiti može.

Princeza Ksenija preminula je 10. marta 1960. godine u Parizu i to nakon 44 godine prognanstva, u svojoj 80. godini života.

Povezane vijesti

UP objavila hronologiju dešavanja na Cetinju

„U interesu javnosti, ukazujemo da na osnovu prikupljenih saznanja postoje indicije, zasnovane na iskazima lica iz neposrednog okruženja V.B., koje su ukazivale na promjene u