Pronađeni tragovi, šest osoba kopalo tunel ispod Višeg suda

Na osnovu prikupljenih informacija, Biro za operativnu koordinaciju je u odnosu na trenutno najaktuelniju temu – obijanje depoa Višeg suda u Podgorici, konstatovao da se radi o najznačajnijem i najopasnijem udaru na institucije države i pravosudni sistem

Sa sjednice Biroa za operativnu koordinaciju organa obavještajno-bezbjednosnog sektora saopšteno je da policija traži šest osoba zbog sumnje da su učestvovala u kopanju tunela ispod Višeg suda.

-Na šestoj sjednici Biroa za operativnu koordinaciju kojom je rukovodio ministar pravde i koordinator Biroa Marko Kovač, a kojoj su pored članova Biroa, po pozivu prisustvovali predsjednik Višeg suda u Podgorici gdin Boris Savić i ministar unutrašnjih poslova gdin Filip Adžić, razmatrana su pitanja bezbjednosti i mjera zaštite objekata i prostorija organa za sprovođenje zakona, sa posebnim fokusom na događaj u vezi depoa Višeg suda u Podgorici“, navodi se u saopštenju.

Na osnovu prikupljenih informacija, ističu u saopštenju, Biro za operativnu koordinaciju je u odnosu na trenutno najaktuelniju temu – obijanje depoa Višeg suda u Podgorici, konstatovao da se radi o najznačajnijem i najopasnijem udaru na institucije države i pravosudni sistem.

„Zaključeno je da je riječ o aktivnostima sa visokim nivom organizacije i profesionalizma, koja je podrazumijevala učešće većeg broja lica različite profilacije“, navode iz Biroa za operativnu koordinaciju.

Konstatovano je, navode, da su nadležni državni organi u kratkom roku preduzeli sve potrebne aktivnosti na planu utvrđivanja svih okolnosti i činjenica vezanih za predmetni događaj, kao i identifikaciju i pronalaženje lica koja su učestvovala u istom.

„S tim u vezi, preduzete aktivnosti rezultirale su pronalskom više tragova, koji će biti predmet dalje obrade i vještačenja, a ujedno ukazujemo i da se trenutno preduzimaju intenzivne aktivnosti na identifikaciji šest lica za koja se osnovano sumnja da su učestvovala u ovom događaju“, ističe se u saopštenju

Pojašnjavaju da paralelno sa navedenim aktivnostima, preduzimaju se i aktivnosti na pronalaženju nalogodavaca ovog kriminalnog poduhvata.

– Ipak, uzimajući u obzir ozbiljnost aktuelne situacije i moguće posljedice, shodno odredbama Zakona o osnovama obavještajno bezbjednosnog sektora, Biro za operativnu koordinaciju je ukazao na obavezu hitnog inteziviranja svih aktivnosti organa obavještajno bezbjednosnog sektora u cilju zaštite vitalnih interesa državnih institucija – navode iz Biroa za operativnu koordinaciju.

Ističu da je konstatovano i da je lokacija na kojoj se nalazi zgrada u kojoj je smješten Viši sud, i pored viskog stepena mjera fizičko – tehničkog obezbjeđenja same zgrade, veoma kompleksna sa aspekta različitih bezbjednosnih rizika, te da se u odnosu na navedeno aktivno radi na trajnom rješavanju i obezbjeđenju prostornih i infrastukturnih kapaciteta za potrebe sudskih i tužilačkih instanci.

-U međuvremenu, neophodno je da se preduzmu dodatne mjera tehničkog i drugih vidova obezbjeđenja zgrade u kojoj se nalazi Viši sud u Podgorici-zaključuje se u saopštenju.

Na kraju VI sjednice, zaključeno je da će organi za sprovođenje zakona, zajedničkim naporima, odlučno stati u zaštitu državnih interesa i pred lice pravde izvesti sva lica koja su učestovala u ovom kriminalnom poduhvatu“, zaključuje se u saopštenju

Povezane vijesti

Danas sjednica Vlade

Vlada Crne Gore danas će održati 67. sjednicu po redu. Početak sjednice zakazan je za 11 časova Sjednicu možete pratiti uživo na našem portalu

Lokalna turistička organizacija obilježila Svjetski dan turizma

Direktor lokalne turističke organizacije Ivan Radević je čestitao svim turističkim poslenicima Svjetski dan turizma Turistička organizacija Berane je skromnim gestom- doniranjem majica Službi zaštite i spašavanja, obilježila Svjetski dan