Protest u Beogradu zbog smrti bebe: Traže doživotni zatvor za doktora

Kako je ranije danas saopšteno iz Ministarstva unutrašnjih poslova, M.M. je uhapšen zbog sumnje da je počinio teško djelo protiv zdravlja ljudi

Protest protiv akušerskog nasilja „Bolnice, a ne klanice“, koji je u organizaciji feminističkog kolektiva „Ženska solidarnost“ održan ispred Ministarstva zdravlja, završen je večeras u centru Beograda, zahtjevom da se doktor koji je odgovoran za nasilje nad porodiljom kazni – doživotnim zatvorom.

Protest je organizovan nakon što je Marica Mihajlović iz Šida optužila ginekologa-akušera M.M. iz bolnice u Sremskoj Mitrovici za nasilje prema njoj tokom porođaja i za smrt njene bebe.

Kako je ranije danas saopšteno iz Ministarstva unutrašnjih poslova, M.M. je uhapšen zbog sumnje da je počinio teško djelo protiv zdravlja ljudi.

Okupljeni na protestu nosili su parole „Doktor – ne kasapin!“, „Pada snijeg i nasilje nad ženama“, „Porodilište, a ne mučilište“ i druge, a obratile su im se predstavnica Ženske solidarnosti Jelena Riznić i urednica portala Zadovoljna.rs Dragana Pandurević Jovović.

Tokom protesta Nemanjina ulica je bila zatvorena za saobraćaj.

Predstavnica Ženske solidarnosti Jelena Riznić rekla je na skupu da je „dosta nasilja nad ženama, uvijek i svuda i svakog dana“.

„Razumijem da su ljudi umorni od šetanja i protesta, razumijem očaj i umor, ali ne smijemo da budemo očajni jer neke žene i djeca zbog toga umiru. Tražimo od Ministarstva i ljekarske komore da izvrše nadzor rada porodilišta, ovo nije jedna anomalija i sigurno nije vezana samo za Sremsku Mitrovicu“, kazala je Riznić.

Ona se osvrnula i na ovonedjeljnu izjavu patrijarha Srpske pravoslavne crkve Porfirija da Zakon o rodnoj ravnopravnosti „cijepa društvo i dijeli ljudsku ličnost iznutra“, rekavši da se „ni on ni drugi borci za porodicu i tradiciju nijesu oglasili o nasilju nad ženama u porođajnim salama i o nasilju nad ženama inače“.

Protest povodom svjedočenja Marice Mihajlović održan je danas i u Sremskoj Mitrovici

Povezane vijesti

Dojava o bombi u avionu Air Montenegra

Saobraćaj na aerodromu Beograd je obustavljen zbog dojave o bombi na jednom od aviona Air Montenegra i avionima još nekih kompanija, obavijestili su večeras iz

Preminula porodilja u Nišu

Tridesetogodišnja porodilja L.S. preminula je u Klinici za ginekologiju u Nišu, nakon što joj je prethodno urađen carski rez u leskovačkoj bolnici. Kako prenosi RTS,