Protojerej-stavrofor Dragan Ristić

Vječan ti spomen, dostojni blaženstva, dragi naš oče Dragane

U ponedeljak 26. februara 2024. godine, na praznik Svetog Simeona Mirotočivog, usnuo je u Gospodu protojerej-stavrofor Dragan Ristić, arhijerejski namjesnik beransko-andrijevički.

Bio je prvi sekretar blaženopočivšeg Mitropolita Amfilohija, nakon njegovog povratka u Crnu Goru, u koju je došao kao naslednik trona Svetog Petra Cetinjskog.

Rođen je u Baru 1. avgusta 1969. godine, gdje je završio osnovnu školu, a potom srednju Bogoslovsku školu „Sveta Tri Jerarha“ u manastiru Krka.

Beranski paroh je od 6. februara 1993. godine, a 2012. godine dobio je čin protojereja – stavrofora.

Protojerej-stavrofor Dragan Ristić je učestvovao u podizanju i obnavljanju pravoslavnih svetinja u Crnoj Gori, posebno u Beranama, poput manastira Ćelije u Kaludri, manastira Šudikovo, crkava u Gornjem Zaostru, Trepči, Zagorju, Polici, Šekularu, Lušcu i na Brzavi, a bio je i koordinator izgradnje Sabornog hrama Svetog Simeona Mirotočivoga u centru Berana.

Prota Dragan Ristić i nakon tri decenije predane službe, sa  emocijama je govorio o Đurđevim Stupovima, gdje je, u istom oltaru, prije osam vjekova, služio Sveti Sava.

Svetinje u Eparhiji budimljansko-nikšićkoj i uopšte, u Crnoj Gori, branio je bezrezervno, zajedno sa Arhijerejima, sveštenstvom i vjernim narodom.

Protojerej-stavrofor Dragan Ristić biće izložen u manastiru Đurđevi Stupovi u Beranama, u ponedjeljak 26. februara od 8 do 18 časova.

Sveta zaupokojena Liturgija biće služena, u utorak 27. februara u 9 časova u manastiru Đurđevi Stupovi, kojom će načalstvovati Njegovo Preosveštenstvo Episkop budimljansko-nikšićki G. Metodije, nakon čega će se obaviti svešteničko opjelo i sahrana na Srpskom pravoslavnom groblju u Beranama, koje će sa nadležnim arhijerjom služiti i Njegovo Visokopreosveštenstvo Mitropolit crnogorsko-primorski G. Joanikije.

Povezane vijesti