Provjerite da li ste u biračkom spisku

Birač može izvršiti uvid u birački spisak direktno i preko internet portala www.biraci.me

Iz MUP-a je saopšteno da uvid u birački spisak, birač može ostvariti lično, na šalterima područnih jedinica i filijala za upravne poslove, državljanstvo i strance ovog Ministarstva, svakim radnim danom u terminu od 08 do 14 časova.

To može uraditi uz važeću ličnu kartu ili putnu ispravu, osim u Područnoj jedinici za upravne poslove, državljanstvo i strance Podgorica, gdje se uvid u birački spisak, na prethodno naveden način može ostvariti u periodu od 08 do 17 časova.

– Područne jedinice i filijale za upravne poslove, državljanstvo i strance u svim opštinama, u vrijeme održavanja izbora, tj. u nedjelju, 19. marta 2023. godine, radiće u periodu od 7 do 20 časova, kako bi građani bili u mogućnosti da preuzmu identifikaciona dokumenta, za čije izdavanje su zahtjev podnijeli u prethodnom periodu. Birač može izvršiti uvid u birački spisak direktno i preko internet portala www.biraci.me. Na tom portalu, građanin unosom broja lične karte ili putne isprave može provjeriti da li je u biračkom spisku i na kojem biračkom mjestu glasa- navode iz MUP-a.

Birači koji posjeduju elektronsku ličnu kartu izdatu nakon 30. marta 2020. godine, uvid u birački spisak mogu izvršiti direktno i preko internet portala https://e.servis.mup.gov.me, upotrebom certifikata za elektronsku identifikaciju koji je ugrađen u elektronsku ličnu kartu.

– Napominjemo da je, a kako bi građanin bio u mogućnosti izvršiti uvid u birački spisak na opisan način, neophodno prethodno izvršiti aktivaciju certifikata u elektronskoj ličnoj karti. Uputstvo o načinu aktiviranju certifikata nalazi se na internet stranici https://ca.elk.gov.me Uoči održavanja navedenih izbora, Ministarstvo unutrašnjih poslova je oformilo „Call-centar“ sa jedinstvenim brojem 19820. Pozivanjem ovog broja i saopštavanjem ličnih podataka (ime i prezime, datum rođenja i ime roditelja) ili jedinstvenog matičnog broja, građanin će od operatera dobiti informaciju o tome da li je upisan u birački spisak i na kojem biračkom mjestu glasa. Jedinstveni broj 19820 je besplatan i dostupan za sve korisnike mobilne i fiksne telefonije u Crnoj Gori- saopšteno je iz MUP-a.

„Call-centar“ MUP-a radi svakog dana počev od petka 10. marta 2023. godine, u terminu od 8 do 20 časova, dok će u nedjelju, 19. marta, raditi u periodu od 7 do 20 časova.

Takođe, građani će pozivanjem ovog broja moći i da prijave eventualne nepravilnosti vezane za izborni proces, a povodom raspisanih izbora za predsjednika Crne Gore

Povezane vijesti