Prva liturgija u novom Hramu u Beranama: Vjerni narod se okupio u hramu Svetog Simeona Mirotočivog

Prva Sveta arhijerejska liturgija u sabornom hramu Svetog Simeona Mirotočivog, u Beranama, prestonom gradu Eparhije budimljansko-nikšićke, služena je jutros

Liturgiju je služio episkop budimljansko-nikšićki gospodin Metodije, uz sasluženje sveštenstva Eparhije.

Liturgiji je osim vjernika i brojnih građana Berana i okoline prisustvovalo rukovodstvo Opštine Berane.

Hram je trebalo je da bude osvještan još prije dvije godine, ali je svečanost odlagana zbog pandemije korona virusa.

Gradnja hrama je počela blagoslovom počivšeg mitropolita crnogorsko-primorskog gospodina Amfilohija na praznik Svete velikomučenice Marine 30. jula 2000. godine, kada je mitropolit osveštao mjesto za gradnju i bio postavljen kamen-temeljac.

Vrlo brzo nakon početka gradnje hrama, zastalo se zbog dodatnog angažovanja na projektu, odnosno čekanju na neophodne dozvole i saglasnosti, za hram dimenzija u osnovi 27 metara sa 37 metara. Crkveno zdanje će imati oko 500 metara kvadratnih korisne površine u prizemlju i galeriju od oko 118 metara kvadratnih. Autor projekta, po kome se gradi Saborni hram u Beranama, je arhitekta prof. dr Ljubiša Folić.

Crkva je u obliku grčkog slobodnog krsta. Iznad centralnog dijela, na visini od oko 21 metra, je kupola, a na istočnoj strani oltarski prostor koji se sastoji od traveja i oltarske apside, završene kupolom i dvije bočne apside. Sa sjeverne i južne strane su bočne konhe, a sa zapada posebno naglašeni ulazni portal i zvonici, visine oko 13 metara. Na svetinji su već postavljeni pozlaćeni krstovi, zvona se nabavljaju na čemu je angažovana grupa dobrotvora iz Beograda koja nabavlja ostala zvona iz Rusije.

Povezane vijesti