PRVA ZEMLJA U EU KOJA UVODI OBAVEZNE KOVID – POTVRDE

Obavezno posjedovanje zdravstvene zelene propusnice, postaće obavezno za sve radnike u Italiji u javnom i privatnom sektoru.

Zdravstvena zelena propusnica predviđa da je osoba vakcinisana barem jednom dozom protiv koronavirusa, da se nedavno oporavila ili da je negativna.

Italija bi tako mogla postati prva evropska zemlja u kojoj će covid-propusnica biti obavezna za sve radnike. Italija se na taj korak odlučila kako bi na vakcinaciju primorala više ljudi te kako bi suzbila širenje zaraze.

Covid-potvrda je preduslov za ulazak u muzeje, teretane, restorane, zatvorene prostore..

Iako je propusnica, prevashodno bila zamišljena da olakša putovanja između članica Evropske unije, Italija zahtijeva  zelenu propusnicu kao preduslov za ulazak u muzeje, teretane, restorane, zatvorene prostore..

Ministarka Gelmini rekla je da će sutrašnji sastanak vlade biti važan trenutak oko produženja obaveznog posjedovanja tog dokumenta.

“Idemo prema obaveznoj zelenoj propusnici ne samo za radnike u javnom nego i u privatnom sektoru.“ navela je Gelmini

Protivnici zelene propusnice tvrde da se tim dokumentom kao obaveznim gaze slobode građana i da se uvijeno želi uvesti prisilna vakcinacija. 

Do sada nijedna od evropskih zemalja nije proglasila covid potvrdu kao obaveznu za sve radnike u javnom ili privatnom sektoru.

Povezane vijesti