Prvu dozu HPV vakcine primilo 550 djevojčica

Na sajtu IJZ-a se navodi da trenutno rak grlića materice spada u pet vodećih lokalizacija kada su u pitanju maligne bolesti kod žena u Crnoj Gori

Prvu dozu vakcine protiv humanog papiloma virusa (HPV), mjesec od početka vakcinacije, primilo je 550 djevojčica od devet godina, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje Crne Gore (IJZ).

Vakcinacija HPV vakcinom u Crnoj Gori počela je 26. septembra.

Nakon mjesec od početka vakcinacije, 550 djevojčica (uzrasta od devet godina) zaštićeno je prvom dozom HPV vakcine”, rekli su iz IJZ-a na Tviteru.

Na sajtu IJZ-a se navodi da trenutno rak grlića materice spada u pet vodećih lokalizacija kada su u pitanju maligne bolesti kod žena u Crnoj Gori.

Prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije za 2020. godinu Crna Gora ima najveću dobno standardizovanu stopu obolijevanja (26,2/100.000 žena) i umiranja (10,5/100.000 žena) od raka grlića materice u Evropi”, rekli su iz IJZ-a.

Dodatne informacije o Programu HPV vakcinacije mogu se dobiti na web sajtu IJZ-a, kao i kod izabranog pedijatra u lokalnom Domu zdravlja, putem telefona Odjeljenja za imunoprofilasku IJZ-a 067-086-815 ili mejla imunizacije@ijzcg.me.

Informacije su dostupne na zvaničnim stranicama IJZ-a, kao i na društvenim mrežama

Povezane vijesti