Put Andrijevica–Mateševo neprohodan

Prve sniježne padavine blokirale Trešnjevik

Na Trešnjeviku je palo četrdesetak santimetara snijega i to je bilo dovoljno da regionalni put koji vodi preko ovog planinskog prevoja postane neprohodan, jer Uprava za saobraćaj nije preduzela odgovarajuće mjere da se očisti snijeg sa kolovoza.

Prve sniježne padavine i ove godine donijele su probleme ljudima koji žive ispod padina prevoja Trešnjevik, kao i brojnim turistima i onima koji na planini Štavna imaju uslužno turističke objekte. Problemi se odnose na slabo održavanje puta koji od Andrijevice preko Trešnjevika vodi ka Mateševu i na česte kvarove na elektro mreži. To je juče potvrdio i Mikša Ćulafić koji u podnožju Komova godinama pruža usluge brojnim turistima, koji, ne samo iz Crne Gore, nego i iz drugih zemalja, rado dolaze da posjete ovu planinu. Đulafić kaže da je krajnje neprihvatljivo da nadležne službe ne poklanjaju dovoljno pažnje osnovnim potrebama lokalnog stanovništva i onima koji nastoje da jačaju turističku ponudu ovih krajeva.

„Na Trešnjeviku je ovih dana palo četrdesetak santimetara snijega. To je bilo dovoljno da regionalni put koji vodi preko ovog planinskog prevoja postane neprohodan, jer Uprava za saobraćaj nije preduzela odgovarajuće mjere da se očisti snijeg sa kolovoza. Na taj način se nastavlja stara praksa koja datira godinama i zahvaljujući kojoj i lokalno stanovništvo i turisti i mi koji se bavimo turiznom imamo strašne probleme. Jednostavno, ljudi ne mogu da dođi do svojih kuća, dok brojni turisti koji rado i u zimskom periodu hitaju Komovima ostaju uskraćeni da posjete ovu planinsku ljepoticu. Takođe, na ovom području dolazi do čestih ispada na elektro– mreži.Sve to negativno utiče na razvoj turizma, i na nas koji smo spremni da kroz turističku ponudu promovišemo čitavi kraj. Zato je krajnje vrijeme da se naznačenim problemima posveti više pažnje i da se obezbijedi konstantna prohodnost puta preko Trešnjevika“ naglasio je Ćulafić, dodajući da su brojni turisti koji su se zatekli na planini Štavna zbog neočišćenih puteva ostali u sniježnoj blokadi.

I predstavnici mjesnih zajednica ističu da u cilju bržeg razvoja sjevernog regiona država mora posebnu pažnju da posveti održavanju put Andrijevica – Mateševo, preko Bara Kraljskih. Oni naglašavaju da je taj važni put tokom zimskih mjeseci uglavnom neprohodan i pored toga što je napravljena prije nešto više od sto godina i što predstavlja razvojnu žilu kucavicu ovih krajeva.

„Imamo situaciju da se vozila svakodnevno zaglavljuju u snijegu i da moraju da reaguju službe zaštite i spasavanja. To samo po sebi govori da nadležni nemaju odgovoran odnos prema ovom putu i da se u narednom periodu moraju ozbiljnije angažovati ukoliko se iskreno želi dati doprinos sveukupnom razvoju ovih krajeva“ naglasili su oni.

Izvor: portal Dan

Povezane vijesti

Đoković u finalu Rolan Garosa

Srpski teniser Novak Đoković plasirao se u finale Rolan Garosa pobjedivši Karlosa Alkarasa u setovima sa 3:1 (6:3, 5:7, 6:1, 6:1). Meč godine, „blokbaster meč“,