Put će vratiti turiste i život na Lokve

Da će asfaltni put da vrati turiste na Lokve i oživi taj kraj očekuju Beranci koji u okolini tog nekada popularnog skijališta imaju kuće i imanja. Dugo su čekali, a naredne sedmice bi trebalo da do svojih kuća i imanja dođu asfaltom.

Juče su počeli, a za nekoliko dana bi trebalo da budu završeni radovi na oko 1,6 kilometra dugoj saobraćajnici od magistralnog puta do nekada poznatog beranskog skijališta.

Radove izvodi rožajska firma Tofi, a najveći dio novca za taj posao obezbijedila je država preko Ministarstva kapitalnih investicija. Iz državnog bužeta finansira se izgradnja 1,2 kilometra, Opština Berane je dala novac za još oko 150 metara, dok su se i stanovnici tog kraja organizovali i prikupili značajnu sumu kako bi bilo završeno svih 1,6 km puta.

Mještanin Nebojša Vasilijević nada se da će asfaltni put da oživi Lokve.

„Očekujemo da će ovaj put da oživi turizam u ovom kraju. Prednost je što put izlazi na magistralu i očekijemo da nam se vrate i oni turisti koji su upravo zbog puta izbjegavali ovaj kraj“, kaže Vasilijević za Portal RTCG.

Pored turizma, put je kako navodi, važan i za Berance koji u taj kraj izvode stoku na ispašu.

Foto: RTCG

„Zbog svega toga rekordan je odziv ljudi koji imaju vikendice ovdje, koji imaju katune, a koji su dali novac da se uradi još oko 300 metara puta do prevoja Skrivena“, kaže Vasilijević.

Zvog svega toga nada se da će i država i Opština kasnije učiniti sve da se taj put održava i da se spriječi prolazak kamionima, što je kako kaže i uništilo saobraćajnicu.

„Ljudima koji ovdje žive, a koji imaju imanja i turističke objekte veoma je važno da put ostane u dobrom stanju da turisti mogu da dođu bez poteškoća. Ja sam siguran da će se otvaranjem put i ovaj kraj preporoditi jer nam je ovo žila kucavica“, zaključio je Vasilijević.

Bato Vulić koji živi i radi na Lokvama za RTCG Portal kaže kako su dugo čekali da asfalt dođe do njihovih kuća.

„Ovaj put nama mnogo znači. To je jedini način da dovedemo nove turiste i da oživimo ovaj kraj. Imamo i žičaru, koja već drugu godinu ne radi zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa, ali dolaskom novih investitora nadamo se pokretanju barem dijela ski-centra, već naredne godine“, zaključio je Vulić

Povezane vijesti