„Putin čeka Trampovu pobjedu da pregovara o Ukrajini bez EU“

Ruski predsjednik Vladimir Putin čeka američke izbore 2024. godine, nadajući se da će, bez miješanja bilo koje evropske države, pregovarati o budućnosti rusko-ukrajinskog rata sa Donaldom Trampom.

To je izjavio češki predsjednik Petr Pavel.

Pavel je za sajt Seznam Zpravi rekao da je Putin jasno stavio do znanja da ne može biti razgovora o bilo kakvim mirovnim pregovorima do ishoda izbora u SAD, prenosi Euroaktiv.

„Time je jasno stavio do znanja da za njega partner za moguće pregovore nije niko drugi do SAD. Ni bilo koja od vodećih evropskih zemalja”, rekao je Pavel.

On je rekao da bi Putin, ako Tramp pobijedi na predsjedničkim izborima u SAD, mogao da pokuša da sa njim pregovara „bez obzira na to šta misle Ukrajina ili ostatak Evrope”.

Češki predsjednik smatra da bi takvi pregovori Putina i Trampa mogli bi da dovedu do „neke vrste kompromisa” koji će vratiti Rusiji status ključnog igrača, dok će ostali morati to da prihvate, javlja Tanjug.

Pavel, koji je bio šef vojnog odbora NATO prije nego što je postao predsjednik Češke u januaru 2023. godine, snažno podržava Ukrajinu, ali je izgleda prilično skeptičan u vezi sa tim kako će se razvijati rat Rusije i Ukrajine.

On je rekao da će svet uskoro morati da se suoči sa „novom situacijom”.

„Mnogo je toga pred nama, jer razvoj sukoba u Ukrajini pokazuje da je velika vjerovatnoća da ćemo sljedeće godine vidjeti neke značajne razvoje događaja. A dosadašnji pokazatelji govore da to neće biti u najboljem smislu te riječi, kako bismo željeli”, rekao je Pavel.

Pavelovi komentari slični su izjavi generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga, koji je ranije ovog mjeseca rekao da očekuje „loše vijesti” sa ukrajinskog fronta

Povezane vijesti