Putin: Članice NATO rizikuju nuklearni sukob ako pošalju trupe u Ukrajinu

Putin je saopštio i da apsolutna većina Rusa podržava „specijalnu vojnu operaciju“ u Ukrajini

Predsjednik Vladimir Putin poručio je danas zemljama članicama NATO da rizikuju nuklearni sukob ako pošalju trupe u Ukrajinu, dodajući da Rusija mora da ojača svoj zapadni vojni okrug nakon prijema Finske i Švedske u Atlantski savez, prenosi agencija Rojters.

Sjedinjene Američke Države (SAD) i ključni evropski saveznici su ove nedjelje poručile da ne planiraju da pošalju kopnene trupe u Ukrajinu, nakon što je Francuska nagovijestila tu mogućnost.

Putin je upozorenje izdao tokom svog godišnjeg obraćanja ruskom parlamentu.

Putin je saopštio i da apsolutna većina Rusa podržava „specijalnu vojnu operaciju“ u Ukrajini, prenio je Rojters

„Svako obraćanje Federalnoj skupštini je pogled u budućnost. Prilika da se govori o strateškim planovima i svim mjerama neophodnim za dalji razvoj zemlje. Samo jedinstveni možemo da realizujemo sve što smo zamislili. Dokazali smo da je Rusija spremna da odgovori na svaki izazov“, poručio je Putin.

On je kazao da Rusija neće nikome dozvoliti da se miješa u njene unutrašnje probleme.

Putin je ponovio optužbu da Zapad pokušava da uništi Rusiju iznutra, dodajući da je većina građana podržala njegovu odluku prije dvije godine da pošalje desetine hiljada vojnika u Ukrajinu, u, kako Moskva naziva „specijalnu vojnu operaciju”.

„Zapad želi da oslabi Rusiju iznutra. Naša vojska je stekla kolosalno borbeno iskustvo. Naša vojska ima inicijativu u Ukrajini da oslobodi nove teritorije. Uradićemo sve da okončamo konflikt, da riješimo zadatke specijalne vojne operacije“, kazao je ruski predsjednik.

Putin je da je Rusija spremna za dijalog sa Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) o strateškoj stabilnosti, ali je odbacio bilo kakve pokušaje da se Rusija natjera na pregovore.

„SAD istovremeno pokušavaju da nanesu strateški poraz Rusiji. Postoje neutemeljene optužbe protiv Rusije zbog pokušaja raspoređivanja oružja u svemiru. To je pokušaj da se Rusija prisilno uključi u pregovore“, kazao je Putin.

Putin je tokom svog govora rekao da je Rusija koristila napredne sisteme naoružanja, uključujući hipersonične rakete Cirkon, i da ima vojnu prednost u Ukrajini.

Putin je kazao da su strateške snage spremne za borbu.

„Kompleks Kinžal je iskorišćen za gađanje važnih meta. Kompleks Cirkon je takođe korišćen. Iskoristićemo i rakete Sarmat u borbi“, rekao je Putin.

Kazao je i da Rusija smatra da je važno da se ojačaju veze sa arapskim državama i Latnskom Amerikom

Povezane vijesti

Uhapšena Direktorica ASK-a Jelena Perović?

Direktorica Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) Jelena Perović uhapšena je danas u akciji Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO)? Službenici SPO ušli su jutros sa nalogom za