Putin i Kim poklonili jedan drugom puške

Predsjednik Rusije Vladimir Putin i sjevernokorejski lider Kim Džong Un na kraju sastanka razmijenili su poklone, među kojima su puške, ali i rukavica iz svemirskog skafandera, rekao je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov novinarima.

„Putin je dao lideru Sjeverne Koreje rukavicu iz svemirskog odijela koje je nekoliko puta bilo u svemiru i pušku domaće proizvodnje najvišeg kvaliteta”, rekao je zvaničnik Kremlja, prenosi TASS.

Prema njegovim riječima, Kim je Putinu poklonio „pušku koju su napravili sjevernokorejski majstori”.

„Bilo je i drugih poklona”, naveo je Peskov, ali nije precizirao koji pokloni su u pitanju, napominjući da Kremlj veoma rijetko saopštava o poklonima najvišeg nivoa.

Putin i Kim su se sastali u kosmodromu „Vostočni” u ruskoj dalekoistočnoj Amurskoj oblasti gde su se upoznali sa infrastrukturom i razgovarali.

Interakcija se odvijala uz učešće delegacija, ali i u formatu jedan na jedan na kome se razgovaralo o ekonomskoj saradnji, humanitarnim pitanjima, situaciji u regionu i drugim temama.

Tokom prethodne posjete predsjednika Sjeverne Koreje Rusiji kada se sastao sa Putinom u Vladivostoku 2019. godine, dvojica lidera su takođe razmijenili poklone.

Kim je Putinu poklonio korejski mač „koji predstavlja snagu i dušu naroda”.

Ruski lider je svom kolegi poklonio kozačku sablju, kao i set čaša za čaj sa držačima koje Rusi tradicionalno povezuju sa putovanjem željeznicom, nešto što bi sjevernokorejski lider mogao da koristi na svojim dalekim putovanjima vozom.

Povezane vijesti

Put od svetinje vodi u budućnost

Proširen puta kroz selo Mrtvo Duboko do manastira Kostrikovača, sredstva јe obezbieјdila Vlada Dritana Abazovića Narod kad krene da obnavlja svetinju on se i sam