Putin obećao pobjedu, ni riječi o neuspjesima

„Dobro došli kući!“ rekao je Putin, što je masa na ogromnom trgu ispratila skandiranjem „Rusija! Rusija!“

Lider Kremlja je poručio da je spreman da nastavi bitku za „veliku istorijsku Rusiju“ koristeći sva raspoloživa sredstva i osudio je Zapad kao neokolonijalni i satanistički

Putin sa liderima Donjecke, Luganske, Hersonske i Zaporoške oblasti, Foto: Reuters

Predsjednik Vladimir Putin je juče proglasio pripajanje Rusiji djelova teritorije Ukrajine i obećao pobjedu Moskve u „specijalnoj vojnoj operaciji“ protiv Kijeva iako su neke njegove trupe suočene sa mogućim porazom.

Proglašenje o ulasku 15 odsto teritorije Ukrajine u sastav Rusije, što je najveća aneksija u Evropi od Drugog svjetskog rata, oštro su odbacile zapadne zemlje, a SAD i Britanija su objavile nove sankcije.

Ukrajina je poručila da će nastaviti da oslobađa svoju teritoriju i da se „ništa ne mijenja“ nakon Putinove objave.

Ono je došla u trenutku kada su ruske snage u jednoj od četiri pripojene oblasti opkoljene ukrajinskim trupama nakon što je Putin naredio mobilizaciju kako bi poslao na front stotine hiljada Rusa.

U jednom od najžešćih antiameričkih govora koje je održao za duže od dvije decenije na vlasti, Putin je poručio da je spreman da nastavi bitku za „veliku istorijsku Rusiju“ koristeći sva raspoloživa sredstva i osudio je Zapad kao neokolonijalni i satanistički.

Istina je na našoj strani. Rusija je sa nama!“ rekao je Putin u obraćanju političkoj eliti svoje zemlje, koja se okupila u jednoj od najvećih sala Kremlja da ga gleda kako potpisuje dokumenta o pripajanju četiri ukrajinske oblasti.

Putin je rekao da su Sjedinjene Države napravile presedan kada su 1945. bacile dvije atomske bombe na Japan, ali nije uputio nova nuklearna upozorenja protiv Ukrajine, što je uradio više puta posljednjih nedjelja.

Putin je rekao da će Rusija i četiri oblasti zajedno pobijediti Ukrajinu.

Ljudi koji žive u Luganskoj, Donjeckoj, Hersonskoj i Zaporoškoj oblasti zauvijek postaju naši sunarodnici„, rekao je ruski predsjednik.

Branićemo našu zemlju svom snagom i svim sredstvima„, poručio je i pozvao „kijevski režim da odmah prekine neprijateljstva i vrati se za pregovarački sto„.

On je kasnije pred zvanicama na patriotskom pop koncertu na Crvenom trgu ponovio da je Rusija stvorila modernu ukrajinsku državu. Kazao da su stanovnici pripojenih oblasti odlučili da se ponovo pridruže svojoj „istorijskoj domovini“ i da će Rusija učiniti sve da ih podrži, pojača njihovu bezbjednost i obnovi njihove ekonomije.

Dobro došli kući!“ rekao je Putin, što je masa na ogromnom trgu ispratila skandiranjem „Rusija! Rusija!“.

Povezane vijesti