Putin: Zapad sije razdor, želi da opljačka Rusiju

Ruski predsjednik Vladimir Putin kazao je danas za rusku vojnu akciju u Ukrajini da je to „egzistencijalna borba protiv navodnih pokušaja Zapada da uništi Rusiju“.

„Branimo bezbjednost i blagostanje našeg naroda, najviše, istorijsko pravo da budemo Rusija – snažna, nezavisna sila, zemlja civilizacije“, rekao je Putin optužujući SAD i njihove saveznike da pokušavaju da „rasparčaju i opljačkaju“, Rusiju.

Ukrajina i njeni zapadni saveznici osudili su rusko delovanje protiv Ukrajine kao ničim izazvan čin agresije, navodi AP.

„Mi se sada borimo za slobodu ne samo Rusije, već cijelog svijeta“ rekao je Putin u govoru učesnicima sastanka koji je organizovala Ruska pravoslavna crkva.

On je osudio kako je nazvao zapadnu „rusofobiju“ tvrdeći da se ruski diverzitet, jedinstvo kultura, tradicija, jezici i etničke grupe jednostavno ne uklapaju u logiku „zapadnih rasista i kolonijalista u njihovu svirepu šemu potpune depersonalizacije, nejedinstva, gušenja i eksploatacije“.

„Ako ne mogu to da urade silom oni će pokušati da zasiju razdor“, rekao je Putin i obećao da će blokirati „svako spoljno miješanje, provokacije sa ciljem izazivanja međuetničkih ili međuvjerskih sukoba“ kao agresivnog djelovanja protiv Rusije kao pokušaj da se još jednom podstakne terorizam i ekstremizam u Rusiji kao sredstvo da se protiv nje bori.

AP podseća da su ruske vlasti pojačale svoje suzbijanje neistomišljenika od početka rata u Ukrajini, da hapse i zatvaraju demonstrante i aktiviste i ućutkuju nezavisne medije.

Putin je rekao da je globalni poredak kome dominiraju SAD postao sve urušeniji i proglasio da Rusija sada predvodi stvaranje ravnopravnijeg svjetskog poretka.

„Hoću da naglasim da bez suverene, snažne Rusije nije moguć trajni stabilan svjetski poredak“, zaključio je on

Povezane vijesti

Pumpu na auto-putu opet niko neće

Iz Monteputa nisu kazali kada će raspisati novi tender za izgradnju jedne od benzinskih pumpi u Mrkama Monteput će ponoviti javni poziv za dugoročni zakup