Radnici iz Berana pitaju Milatovića: Hoće li nam „Evropa sad“ otvoriti ciglanu?

  • Država da napravi ambijent za investitore
    Ciglana može da se obnovi samo ako to država bude htjela.

Bivši radnici Ciglane zatražili su juče od odgovornih u Vladi Crne Gore da im odgovore da li imaju namjeru da nakon 13 godina od rušenja njihove fabrike daju podsticaj izgradnji pogona za proizvodnju opekarskih proizvoda u Beranama.

Naveli su da je njihovu reakciju izazvala nedavna posjeta Beranama ministara ekonomskog razvoja Jakov Milatović, kada je istakao da je naredna godina bitna za razvoj Berana i sjevera Crne Gore, te da ovaj grad u budućem periodu vidi kao mjesto u kojem će se u potpunosti promijeniti loša ekonomska slika i iz kojeg mladi neće odlaziti u mjeri u kojoj su to dosad činili.

„Prilikom nedavne posjete Beranama ministar Milatović je naglasio da kroz program „Evropa sad“, Vlada želi da učini, kako Berane tako i čitavu državu, konkurentnijima i na taj način da dodatno privuku strane investicije u realni sektor što bi, uz partnerski odnos lokalne uprave i Vlade, obezbijedilo otvaranje novih radnih mjesta. Mi mu sada otvoreno postavljamo pitanje da li se u tom pravcu razmišlja o ponovnom otvaranju fabrike opekarskih proizvoda u Beranama, koja je srušena prije 13 godina, a mi predati socijalnom propadanju, ili će Crna Gora i dalje nastaviti da te proizvode uvozi sa strane. Inače, poznato je da u Beranama ima sirovine za rad jedne ozbiljne ciglane koja bi uposlila značajan broj radnika“ kaže nekadašnji predsjednik radničkog sindikata Vesko Radičević.

Ciglanu je 2005. godine privatizovalo preduzeće Katel iz Podgorice, čiji je vlasnik Petar Đurišić. On je marta 2008. godine odlučio da prekine proizvodnju i hale poruši do temelja, pod izgovorom da će na istom mjestu napraviti modernu fabriku i da će kroz ulaganje određenih sredstava, osavremeniti proizvodnju, obezbijediti rentabilnost poslovanja i zaposliti dodatnu radnu snagu.

-Ministar Milatović nedavno je u Beranama istakao da se traži način da se investitori dovedu u naš grad i to preko programska linija u okviru programa za unaprjeđenje konkurentnosti, koji će obezbijediti nova radna mjesta i puno veća izdvajanja za Berane i čitavi sjeverni region. Mi smatramo da će investori rado doći u Berane, i to konkretno oni koje zanima opekarska proizvodnja, samo ako im država napravi pogodan ambijent za to, onako kako su to uradile neke države u okruženju. Ako to izostane bojim se da će i ova priča, kao i one davane pretrhodnih godina, ostati mrtvo slovo na papiru – ističe Radičević.

No, sva njegova obećanja ostala su samo mrtvo slovo na papiru, jer i pored posredovanja predstavnika Vlade cijela priča se, poslije brojnih protesta i sastanaka, završila uvođenjem stečaja, kada su radnici upućeni na biro rada.

U međuvremenu fabrička imovina se sedamnaest puta našla na prodaji, da bi na poslednjoj licitaciji bila nuđena za jedanaest puta manju cijenu od one koja je utvrđena prilikom prvog nadmetanja.

Izvor: portal Dan

Povezane vijesti

Hana Ljuca ĐAK generacije Beranske Gimnazije

Čestitke! Odlukom Nastavničkog vijeća JU Gimnazije “Panto Mališić”, za učenicu generacije za školsku 2023/24. godinu izabrana je Hana Ljuca. Ona je učenica IV-2 odjeljenja.