Radnici sa sjevera pisali Krivokapiću: Zbog diskriminizacije blokiraćemo puteve

Bićemo prinuđeni da organizujemo proteste ispred nadležnih institucija, kao i ograničenu blokadu saobraćajnica, poručili su oni

Inicijativni odbor bivših radnika iz jedanaest stečajnih preduzeća sa sjevera Crne Gore uputio je zahtjev za finansijsku pomoć predsjedniku Vlade Zdravku Krivokapiću, predsjedniku Skupštine Aleksi Bečiću, skupštinskom Odboru za ekonomiju, budžet i finansije i Ministarstvu za ekonomski razvoj.

Oni nadležne mole da nacrt zakona o ostvarivanju finansisjke podrške licima koja su bila zaposlena u privrednim društvima u sektoru rudarske i metalske industrije, predložen od strane Ministarstva ekonomskog razvoja, dopune i time obuhvate i bivše radnike iz stečajnih preduzeća sa sjevera Crne Gore.

„To su preduzeća iz kojih su radnici po sili stečajnog zakona, mimo njihove volje i njihove krivice, izbačeni iz stalnog radnog odnosa i poslati na biroe rada kao nezaposleni, u prosjeku sa desetogodišnjom naknadom od 33 eura i penzijama, za većinu penzionera stečajaca, manjim od 200 eura. Predloženim nacrtom obuhvaćeni su samo bivši radnici Boksita, Željezare i KAP-a, koji su inače imali plate iznad državnog prosjeka i otišli u penziju pod povlašćenim uslovima na osnovu specijalis zakona. Uzeli su i otpremnine na desetine hiljada eura, koje nije uzeo niko od bivših diskriminisanih radnika-stečajaca sa sjevera Crne Gore“ ističe se u zahtjevu.

Navode da je druga očigledna diskriminacija izvršena poslednjim Zakonom o PIO, koji je iz postojećeg obračuna penzija izbacio deset lošijih godina radnog staža.

„Ne primjenjuje se zakon na obračun penzija stečajnim žrtvama tranzicije, koji su dobili minimalne penzije ispod 200 eura umjesto prosječnih, upravo zbog obračunatih tih najlošijih deset godina radnog staža sa biroa rada, gdje su se našli usled stečaja, nastalog zbog nestručnog i nezakonitog poslovanja od strane jednopartijskog rukovodstva preduzeća“ ističe se u zahtjevu.

Bivši radnici na kraju ističu kako se nadaju da će biti udovoljeno njihovom zahtjevu.

„Nećemo po treći put dozvoliti da budemo diskriminisani. U suprotnom, bićemo prinuđeni da organizujemo proteste ispred nadležnih institucija, kao i ograničenu blokadu saobraćajnica. Uputićemo i zahtjev Ustavnom sudu Crne Gore za ocjenu ustavnosti predloženog diskriminatornog nacrta zakona“ poručuju obespravljeni radnici sa sjevera Crne Gore.

Izvor: portal Dan

Povezane vijesti

Pretežno sunčano, do 28 stepeni

U Crnoj Gori danas će biti pretežno sunčano, a najviša temperatura vazduha iznosiće 28 stepeni. Kako je saopšteno iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju, poslijepodne