Radovi na putu Berane – Bijelo Polje 1929. godina

Izgradnja kompletnog puta Berane – Bijelo Polje sa probijanjem kroz Tifransku klisuru preko Ostrog brda, zidanjem potpornih kamenih zidova i podizanjem šest mostova od Jerininog krša do Skakavca, prije skoro sto godina završena je za skoro tri mjeseca, tačnije, od 15. juna do 15. septembra 1929. godine.

Od mehanizacije su imali samo kolica, konjske zaprege i jedan parni valjak.

Foto arhiva (Izgradnja puta Berane – Bijelo Polje 1929. godina)

Prilikom posjete Vasojevićima i Crnoj Gori 1925. godine, kralj Aleksandar Karađorđević obećao je između ostalog, i izgradnju puta od Berana do Bijelog Polja.

Vasojevići su govorili da sve što je kralj tada obećao i ispunilo se, jer – “Kakav bi to bio kralj, pa da slaže!”

Put Berane – Ribarevine star je 94. godine, ali je mnogo bolji od mnogih puteva koji su nastali u proteklih trideset godina, jer ovaj put gradio je kralj i građen je kvalitetno.

Kralj Aleksandar Karađorđević izgradio je Berane, Crnu Goru. 1925.godine obezbijedio je izgradnju puta Peć – Čakor – Andrijevica –  Berane. 1929.godine izgradio je put Berane-Bijelo Polje, a zgrade i objekte koje je kralj sagradio u Beranama, postoje i danas, kao kulturno znamenje ovog grada.

Kralj Aleksandar je pored ovih puteva obezbijedio novac i za izgradnju tadašnjeg Doma trezvenosti u vrijeme kraljevine Jugoslavije, podignute su i zgrade: gimnazije, suda, opštine Berane i drugi sadržaji.

…“Kakav bi to bio kralj, pa da slaže!”…

Povezane vijesti

Pumpu na auto-putu opet niko neće

Iz Monteputa nisu kazali kada će raspisati novi tender za izgradnju jedne od benzinskih pumpi u Mrkama Monteput će ponoviti javni poziv za dugoročni zakup