Radulović: U KCCG za godinu urađeno skoro milion i po pregleda

Na svečanosti povodom obilježavanja Dana KCCG, direktorica Radulović istakla je da je ove godine 35 doktora steklo zvanje specijaliste i još deset užeg specijaliste, dok se gradi ili se priprema izgradnja pet novih objekata.

U Kliničkom centru Crne Gore (KCCG) je tokom ove godine urađeno oko milion i po pregleda, kupljena je oprema vrijedna tri miliona eura, a skoro svake sedmice uvođena je nova metoda ili procedura liječenja, saopštila je direktorica te zdravstvene ustanove Ljiljana Radulović.

Ona je, na svečanosti povodom obilježavanja Dana KCCG, kazala da je ove godine 35 doktora steklo zvanje specijaliste i još deset užeg specijaliste, dok se gradi ili se priprema izgradnja pet novih objekata.

Radulović je rekla da u KCCG radi 500 specijalista i supspecijalista koji su, od 1. januara uradili preko 1,4 miliona pregleda i oko 23 hiljade operacija.

Kako je istakla, samo u Urgentnom centru je za 45 hiljada pacijenata pruženo više od 200 hiljada zdravstvenih usluga.

Prema riječima Radulović, u urgentnim ambulantama IBD-a je, u istom periodu, za gotovo sedam hiljada mališana pruženo 27,5 hiljada zdravstvenih usluga.

– Riječ je, ukupno, poređenja radi, o više od dvije Crne Gore koje zbrinjava naših 500 specijalista i supspecijalista uz ne manje bitan prateći medicinski i nemedicinski kadar – navela je Radulović.

Ona je podsjetila da doktori KCCG, osim na klinikama i u operacionim salama, svakodnevno rade i u ambulantama.

– Samo ove godine u polikliničkom dijelu realizovano preko 600 hiljada pregleda. To je skoro 100 odsto više nego 2019. godine koja je relevantna za poređenje kao period prije korona virusa – napomenula je Radulović.

Ona je kazala da se privodi kraju izgradnja Klinike za psihijatriju u okviru koje će prvi put imati Odjeljenje za dječiju psihijatriju, a čije se otvaranje očekuje za nekoliko mjeseci.

– U toku je i izgradnja Klinike za infektivne bolesti sa dermatovenerologijom koja se otvara, kako očekujemo, u oktobru naredne godine – kazala je Radulović.

Uz to, kako je dodala, u toku je izrada projekata kao završne faze početka izgradnje objekta za PET CT sa novom Klinikom za hematologiju.

– Ovaj objekat bi, kako smo najavili, trebalo da bude završen do sredine 2025. godine. Konstrukcijom ovog objekta izvršiće se i renoviranje zgrade stare onkologije, čime će se stvoriti uslovi za kvalitetniji rad zaposlenih u Centru za bolesti dojke, ali i, prvi put, stvoriti uslovi za terapijski dio nuklearne medicine – rekla je Radulović.

Prema njenim riječima, na tom mjestu će se, u okviru Klinike za hematologiju, obavljati transpalantacije koštane srži.

– A prvu u prostoru sadašnjeg Instituta za onkologiju očekujemo u prvim mjesecima naredne godine pod vođstvom cijenjene profesorke (Nadežde) Basare – naglasila je direktorica KCCG.

Kada je riječ o novom Urgentnom centru, Radulović je kazala da je idejno rješenje već odabrano, a iduće godine se očekuje i završetak glavnog projekta koji vodi ka početku izgradnje objekta.

– U toku je i otvaranje konkursa za idejno rješenje postojećih, ali i novih odjeljenja u okviru Instituta za bolesti djece i to: neonatologije, pedijatrije, banke mlijeka i Centra za vještačku oplodnju – saopštila je Radulović.

Ona je ukazala da je tokom ove godine instaliran lift u Poliklinici IBD-a, na Klinici za očne bolesti je opremljena još jedna operaciona sala.

Kako je navela Radulović, rekonstruisana je i moderno opremljena operaciona sala u operacionom bloku, a renoviran je i Centar za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju.

– U toku su završni radovi na Institutu za onkologiju i radioterapiju kako bi krajem februara započela centralna priprema citistatske terapije čime će se značajno olakšati rad ovako značajne jedinice naše ustanove – navela je Radulović, ističući da ovi rezultati dobijaju puni smisao jer KCCG uporedo razvija sopstveni kadar.

Ona je kazala da je tokom ove godine 35 doktora steklo zvanje specijaliste, a deset užeg specijaliste.

– Idućeg mjeseca očekujemo da će još deset doktora steći zvanje specijaliste – kazala je Radulović.

Ona je rekla da je tokom posljednjih godinu dana kupljena je oprema vrijedna tri miliona eura.

Radulović je istakla da je sve to, uz edukaciju kadra, omogućilo uvođenje, u prosjeku, jedne nove metode svake sedmice u prethodnoj kalendarskoj godini.

– Sve sa jednim ciljem da naše pacijente liječimo kvalitetnije i sa tendecijom da više ne šaljemo građane u inostranstvo već da najveći broj procedura izvodimo upravo u KCCG“, rekla je Radulović.

Ona je navela da kraj godine zaključuju nabavkom opreme koja je vrijedna milion eura.

Radulović je kazala da je riječ o novom CT skeneru vrijednom oko pola miliona eura i napomenula da su do sada radili na aparatu koji je star skoro deceniju i po.

– U isto vrijeme, obezbijedili smo i dva mikroskopa – jedan za potrebe naših najmlađih pacijenata u IBD-u a drugi za Kliniku za neuraohirurgiju ukupne vrijednosti preko pola miliona eura, a prvi pacijenti i to djeca, imaju zakazane preglede već od 24. decembra – zaključila je Radulović, saopšteno je iz KCCG-a

Povezane vijesti

Nedžad Drešević napustio Bošnjačku stranku

U obrazloženju ostavke naveo je da ne prepoznaje zalaganja za koje se borio zajedno sa Rafetom Husovićem, Kemalom Purišićem, Amerom Halilovićem, Osmanom Nurkovićem i drugim