Radulović: Za godinu otvoreno milion i 200 hiljada termina, gradimo klinike vrijedne 15 miliona eura

U posljednjih godinu, u Kliničkom centru Crne Gore je otvoreno milion i 200 hiljada termina za specijalističke i supspecijalističke preglede, dok je samo na Poliklinici tokom 2022. godine realizovano 100 odsto pregleda više u odnosu na predpandemijsku, 2019. godinu, poručila je direktorica, dr Ljiljana Radulović povodom obilježavanja Dana KCCG, 19. decembra

Foto: Klinički centar Crne Gore

Tema svih tema u javnosti su liste čekanja na specijalističke i supspecijalističke preglede. Zato sam dužna da vas informišem da smo od januara do početka decembra 2022. godine u cijelom Kliničkom centru uradili oko milion i 200 hiljada specijalističkih i supcpecijalističkih pregleda. Od toga, oko 600 hiljada je realizovano samo na Poliklinici u ambulantama. Da li je to malo? Ako znamo da KCCG danas ima 590 doktora medicine, to znači da je svako od njih samo u Poliklinici ove godine pregledao 1.200 pacijenata. Ovo je imponzantan, ali upozoravajući podatak, jer osim 100 ambulantnih pacijenata, mi svakog dana radimo na klinikama, u jedinicama intenzivnog liječenja, u Urgentnom centru i u operacionim salama. Ambulantni pregledi su samo jedan dio našeg posla”, istakla je direktorica KCCG na internoj proslavi kojoj su prisustovali državni sekretari Ministarstva zdravlja dr Slađana Ćorić i Vladimir Obradović, kao i kolege iz ostalih javnih zdravstvenih ustanova.

Tokom 2022. godine na Poliklinici smo uradili skoro 100 odsto više pregleda nego 2019. godine koja je relevantna za poređenje kao period prije korona virusa. Konkretno, prije tri godine, na Poliklinici je realizovano oko 350 hiljada pregleda. Ove godine, za 11 mjeseci uradili smo ih skoro 600 hiljada. To znači da je naša usluga praktično udvostručena”, napomenula je ona.

Foto: Klinički centar Crne Gore

Osim toga, kako je podsjetila, tokom 2022. godine postavljen je kamen temeljac za izgradnju klinika za infektivne bolesti i dermatovenerologiju, a počela je i izgradnja Klinike za mentalno zdravlje.

Dakle, gradimo tri klinike vrijedne oko 15 miliona eura”, podsjetila je direktorica KCCG.

Foto: Klinički centar Crne Gore

Osim u izgradnju novih klinika, uprava Kliničkog centra Crne Gore se fokusirala, čak i preko svojih mogućnosti, da iz temelja obnovi postojeća odjeljenja. Na to je podsjetio medicinski direktor KCCG, dr Zoran Terzić povodom obilježavanja Dana KCCG, 19. decembra.

Nakon što smo 2021. godine renovirali operacioni blok Instituta za bolesti djece i Centar za kliničko laboratorijsku dijagnostiku, samo ove godine u cjelosti smo obnovili Centar za plastičnu, rekonstuktivnu i estetsku hirurgiju, Centar za fizikalnu medicinu rehabilitaciju i Centar za pripremu i distribuciju hrane. Nekome može djelovati kao naivno ili malo, ali – nije. Ta odjeljenja, što građani jako dobro znaju, nijesu ni okrečena kako priliči od daleke 1974. godine. Osim toga, nedavno smo dobili opremu za Centar za neonatologiju, a ranije je renovirana i ambulanta pedijatrijske oftalmologije”, napomenuo je on.

Dodatno, kaže medicinski direktor KCCG, sve vrijeme intenzivno se radi na usavršavanju kadra čiji je konačan cilj uvođenje novih procedura koje su se do sada radile samo u inostranstvu.

Klinički centar nastoji da svojim znanjem, vještinama i umijećem opskrbi potrebe svih naših građana”, naveo je dr Terzić uz podsjećanje na niz novih metoda koje se od ove godine uspješno izvode u našoj bolnici.

Povodom Dana KCCG, pomoćnica direktora za kontrolu pružanja zdravstvenih usluga, dr Žanka Cerović, uručila je plaketu za najefikasniju kliniku tokom 2022. godine koju je dobila je Klinika za očne bolesti čija je direktorica dr Jelena Radojičić.

Ova klinika ostvarila je najbolje rezultate u odnosu na 2019. godinu, urađeno je preko četiri hiljade operacija, a uvedeno je 15 novih procedura”, obrazložila je pomoćnica direktora KCCG.

Foto: Klinički centar Crne Gore

Istovremeno, s obzirom na dvogodišnju pauzu, uslijed razumljivih razloga tokom pandemije, uručene su i posebne plakete za doprinos u efikasnom radu Kliničkog centra Crne Gore od 2020. godine do danas. Plakete su dobile kolege koje su najviše radili sa COVID pacijentima i to: Interna klinka, Infektivna klinika i Urgentni centar.

Dr Cerović je podsjetila na priznanje koje je KCCG dobio od Svjetske zdravstvene organizacije za uspješno zbrinjavanje COVID19 pacijenata, kao i na nagradu Ljekarske komore za najbolju zdravstvenu ustanovu.

Povezane vijesti

Danas je Kurban bajram

Najveći islamski praznik Kurban bajram počinje danas, a slaviće se četiri dana. Praznik se zove Kurban bajram jer se na taj dan prinosi žrtva –

Bora Đorđević posjetio manastir Ostrog

Danas je frontmen legendarnog beogradskog rok benda “Riblja čorba” Bora Đorđević posjetio manastir Ostrog. Đorđevića je primio Sergije (Rekić) iguman manastira Ostrog, kome je kultni