Raković: SPC ne vjeruje Krivokapiću

Raković: SPC ne vjeruje Krivokapiću, poslaće primjedbe na njegove tri verzije Temeljnog ugovora

„Umjesto da se potpiše već usaglašena verzija Temeljnog ugovora, rasplet o ovom pitanju sačekati bar sredinu 2022. godine“ kaže istoričar dr Aleksandar Raković

Istoričar dr Aleksandar Raković kazao je za RTV da Sveti arhijerejski sinod Srpske pravoslavne crkve očigledno ne vjeruje dovoljno premijeru Crne Gore Zdravku Krivokapiću jer se ne zna kakve se namjere kriju iza poteza crnogorskog premijera.

Naime, Raković kaže da je pitanje da li Zdravko Krivokapić želi da upotrijebi potpisivanje Temeljnog ugovora za osnivanje stranke i promociju svog političkog koncepta, kako bi to pokazao kao podršku Srpske pravoslavne crkve njemu lično.

Raković je dodao kako očekuje da će Sinod SPC uputiti Krivokapiću primjedbe i sugestije na čak tri nacrta Temeljnog ugovora koja je poslao prethodnih mjeseci i da će tražiti od njega da pojasni zbog čega je uneo korekcije i šta treba da znače te korekcije.

Prema Rakoviću, time će, umjesto da se potpiše već usaglašena verzija Temeljnog ugovora, rasplet o ovom pitanju sačekati bar sredinu 2022. godine.

S tim u vezi, naglasio je, i Mitropolija crnogorsko-primorska bi trebalo da se čuva toga da Krivokapić upotrijebi ovu eparhiju Srpske pravoslavne crkve kao podršku u stranačkoj borbi.

Raković je rekao da je Miki Spajić u razgovoru sa srpskom dijasporom u Sjedinjenim Američkim Državama najavio osnivanje stranke, tako da Krivokapić i društvo samo čekaju pogodan momenat da to i učine.

Povezane vijesti

Đoković u finalu Rolan Garosa

Srpski teniser Novak Đoković plasirao se u finale Rolan Garosa pobjedivši Karlosa Alkarasa u setovima sa 3:1 (6:3, 5:7, 6:1, 6:1). Meč godine, „blokbaster meč“,