Raspad DPS-a politički nezaustavljiv

Politički analitičar Igor Damjanović naglasio je da poraz u Mojkovcu nosi posebnu težinu jer je, pokazao da bivši režim više ne može da kontroliše ni glasanje u malom gradu, iz koga porijeklo vode Duško Marković, prethodni premijer, ministar i dugogodišnji šef ANB-a, te Veselin Veljović, prva ličnost Đukanovićevog bezbjedosnog aparata

Nedeljni lokalni izbori u tri crnogorska grada, godinu dana od formiranja nove vlade, pokazali su da će Mojkovac dobiti novu koalicionu vlast u kojoj nakon 16 godina neće biti Demokratska Partija Socijalista (DPS).

  • Na Cetinju je, međutim, ova najača opoziciona partija uzela najviše mandata, ali nedovoljno da sami formiraju vlast. Tamo će, sudeći po prelimarnim rezultatima, formiranje vlasti zavisiti od Socijaldemokratske partije (SDP).
  • Nešto drugačije bilo je u Petnjici, gdje je postojao apsolutni pobednik izbora – DPS koji će u predstojećem sazivu lokalne skupštine predstavljati 17 odbornika. Nakon njih, najviše mandata pripalo je Bošnjačkoj stranci – šest, a potom Stranka pravde i pomirenja sa tri mandata. Socijaldemokratama i Demokratama pripala su po dva mandata, Socijaldemokratskoj partiji jedan, a cenzus nije prešla Socijalistička narodna partija.

Kazao je da su lokalni izbori u Mojkovcu pokazali da je raspad DPS-a nezaustavljiv politički, a slobodno možemo reći i istorijski proces.

„Raspad DPS-a ne može zaustaviti ni inertnost vlade Zdravka Krivokapića da započne borbu protiv kriminala i korupcije, odnosno oslobađanja zarobljenih institucija. Da je vlada bila aktivnija i odgovornija prema očekivanjima građana Crne Gore proces raspada organizovane kriminalne grupe DPS bio bi već završen“, kazao je Damjanović.

Poraz u Mojkovcu nosi posebnu težinu jer je, naglašava on,  pokazao da bivši režim više ne može da kontroliše ni glasanje u malom gradu, iz koga porijeklo vode Duško Marković, prethodni premijer, ministar i dugogodišnji šef ANB-a, te Veselin Veljović, prva ličnost Đukanovićevog bezbjedosnog aparata.

„Izbori u Mojkovcu, gradu izvikanih DPS asova, iznjedrili su Veska Delića jedno novo, široj javnosti nepoznato lice, momka koji očigledno uživa ugled u svojoj sredini. Broj glasova koji je pripao listi na čijem čelu se nalazio Delić nikako ne bi smjela da dovede u pitanje njegov izbor na funkciju gradonačelnika Mojkovca“, ocjenjuje Damjanović.

Izvor: portal IN4S

Povezane vijesti