Razbijanje zablude o razlozima odlaganja PROGRAMA EVROPA SAD 2.0

Kod nas neće proći priča o potrebi konsolidacije javnih finansija koja se plasira ovih dana; previše je crvenih zastavica koje ukazuju na činjenicu da je program ES 2.0 neodrživ jer je opasan po ekonomski sistem i javne finansije države Crne Gore!

Nakon surovog suočavanjima sa realnošću brojeva, koji neumitno pokazuju da je za godinu dana nemoguće sprovesti program Evropa sad 2.0 bez ukidanja doprinosa za Fond PIO (prosječna plata 1.000 eura, posječna penzija 600 eura i puna zaposlenost), poslednjih dana svjedočimo pojačanom narativu da će se program ES 2.0 realizovati, ali tek nakon konsolidacije javnih finansija.

Naime, bivši ministar finansija tvrdi (slika 1) da postoji deficit tekućeg budžeta (manje prihoda od izdataka koji, usput budi napisano, ne uključuje kapitalni budžet) i da zbog toga ne može početi implementacija programa ES 2.0 već će se na njegovu implemetaciju čekati godinu dana.

Ovo predstavlja potpuno NETAČNU informaciju i stvaranje alibija za NEUTEMELJENA obećanja koja proizilaze iz programa ES 2.0. jer nemaju uporišta u ELEMENTARNOJ logici.

Obzirom da bivši ministar finansija veoma dobro zna podatke koje danas prezentujemo, jasno je da suptilno stvara alibi za odlaganje implemetacije programa ES jer isti nije moguće implementirati bez ukidanja doprinosa za Fond PIO.

Na taj način, svjesno dovodi u zabludu laičku javnost da se program ES 2.0 odlaže zbog trenutnog lošeg stanja u javnim finansijama.

Istina je potpuno drugačija – evo dokaza za naše tvrdnje.

Iz javno dostpunih podataka, izvadili smo podatke o deficitu i suficitu po mjesecima za poslednjih 10-ak godina (od januara 2014. do aprila 2023. godine, isključujući 2020. godinu).

CRVENOM bojom su predstavljeni mjeseci u kojima je ostvaren DEFICIT budžeta (manje prihoda od izdataka), dok su ZELENOM bojom označeni mjeseci u kojima su ostvareni SUFICITI budžeta (više prihoda od izdataka).

Zaključci su sljedeći:

1. Po PRVI PUT od 2013. godine, za prva 4 mjeseca 2023. godine, imamo SUFICIT ili višak prihoda u odnosu na izdatke UKUPNOG budžeta. Tako je – ne samo tekućeg budžeta, već ukupnog budžeta koji uključuje kapitalni budžet.
2. Iznos viška prihoda u odnosu na izdatke u prva 4 mjeseca 2023. godine iznosi 113 miliona eura ili 1,8% BDP.
3. Po prvi put imamo situaciju da od prva 4 mjeseca u godini, tri mjeseca budu u suficitu (januar, mart i april)
4. Poređenja radi, za prva 4 mjeseca 2022. godine, DEFICIT je iznosio 48 miliona eura dok je SUFICIT u prva 4 mjeseca 2023. godine iznosio 123 miliona eura.

Slika 3 pokazuje crvenu boju deficita i zelenu boju suficita po kvartalima:

1. Po prvi put od 2014. godine, imamo suficit u prvom kvartalu godine u iznosu od 64 miliona eura.
2. Poređenja radi, u prvom kvartalu 2022. Godine imali smo DEFICIT od 28 miliona eura dok u je u prvom kvartalu 2023. godine zabilježen SUFICIT od 64 miliona eura.

Dakle, po svemu sudeći Milojko Spajić, NEMA NIKAKVO opravdanje da odmah po „formiranju“ Vlade, ne počne implementaciju programa Evropa sad 2.0, koji je, da podsjetimo, NEMOGUĆ bez ukidanja doprinosa za Fond PIO (o nonsensu pune zaposlenosti, koja je jedno o tri ključna obećanja programa ES 2.0 ne treba trošiti riječi).

Kod nas neće proći priča o potrebi konsolidacije javnih finansija koja se plasira ovih dana; previše je crvenih zastavica koje ukazuju na činjenicu da je program ES 2.0 neodrživ jer je opasan po ekonomski sistem i javne finansije države Crne Gore.

O tome – u narednom postu koji nosi radni naziv “ZJAPEĆA RUPA OD MILIJARDU EURA”.

(Tekst i fotografije preuzete sa profila Fidelity consulting)

Povezane vijesti

Od sjutra kreće akcija Stop inflaciji

Akcija Stop inflaciji 100+ počeće sjutra, a građane, prema najavama iz Vlade, očekuje sniženje cijena preko 100 artikala. Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma je u