REKONSTRUKCIJA VLADE BOLJE RJEŠENJE OD NOVIH IZBORA

Čvrsto vjerujem da nova vlada treba da funkcioniše isključivo na osnovu rezultata izbora – kazao je u intervjuu Pobjedi, Vladimir Joković, predsjednik Socijalističke narodne partije. Partija na čijem je čelu, kako je rekao, i u ovoj, kao i svakoj drugoj priči je iskrena i otvorena, spremna za dogovor.

“Ukoliko ta vrsta iskrenosti izostane od određenih političkih partija, ni izbori nijesu nemogući, ili, tačnije rečeno, oni su način da se prevaziđe trenutno stanje i kriza”, rekao je Joković.

Kaže da u razgovorima oko rekonstrukcije Vlade fotelje i funkcije za njih ne predstavljaju prioritet i da SNP nije spreman da licitira mogućim pozicijama, i imenima dok ne budu imali čvrste garancije da će se dogovoreno i ispuniti.

Joković nije zadovoljan dosadašnjim odnosom ostalih koalicionih partnera prema njegovoj partiji. Ističe da su drugi kršili dogovor i da su oni bili prinuđeni da upozore da SNP, kao partija sa najdužom tradicijom na političkoj sceni, nije više spremna da dozvoli da je bilo ko, na bilo koji način pokušava urušiti ili poniziti.

Predsjednik SNP-a naglašava da je napad na njihovog istaknutog člana Vasilija Laloševića, kojeg je Vlada nedavno, uz krivičnu prijavu za nesavjesno poslovanje smijenila sa mjesta direktora Direktorata za sport i mlade, direktni atak na Socijalističku narodnu partiju i da neko ko njima ne želi dobro, ne može dobiti njihovu podršku.

Premijer Krivokapić ponudio je u srijedu na sastanku sa predstavnicima stranaka parlamentarne većine model za rekonstrukciju vlade – tri potpredsjednika i 16 ministarstava.

“Od samog starta i formiranja Vlade naša partija je upozoravala da ovakva kadrovska kombinatorika izbora ministarskih pozicija nije, prije svega plod izborne volje naših građana, i samim tim povlači za sobom manjak političke, ali i svake druge odgovornosti. Prethodna dešavanja su ukazala da je rekonstrukcija Vlade neophodna. Uostalom, niko unutar trenutne većine ne spori tu činjenicu, s tim što kolege iz Ure smatraju da i nova, rekonstruisana vlada treba da ima ekspertski karakter”, kazao je on.

 Dobro je, smatra, da lideri stranaka i koalicija razgovaraju i dogovaraju se.

“U tom pravcu čvrsto vjerujem da nova vlada treba da funkcioniše isključivo na osnovu rezultata izbora. Socijalistička narodna partija je, i u ovoj, kao i svakoj drugoj priči iskrena i otvorena, spremna za dogovor. Ukoliko ta vrsta iskrenosti izostane od određenih političkih partija, ni izbori nijesu nemogući, ili, tačnije rečeno, oni su način da se prevaziđe trenutno stanje i kriza. Ono u što sam siguran jeste činjenica da DPS predstavlja političku prošlost i da bez obzira na ishod pregovora, neće biti u mogućnosti da u bilo kom obliku utiče na neka buduća formiranja vlasti”, kazao je Jokić.

“I da zaključim, u ovom trenutku, po mom mišljenju, rekonstrukcija Vlade je bolje rješenje od novih izbora”, dodao je Jokić.

Povezane vijesti