RODITELJI INFICIRANIH BEBA OGORČENI NA PRESUDU VIŠEG SUDA

Suđenje bjelopoljskim ljekarima, optuženim za smrt jedne, a infekciju nekoliko beba u Opštoj bolnici, kako smo saopštili, juče je završeno. Javnost je ostala zatečena kada je suduja tog suda Dragan Mrdak donio oslobađajuću presudu ljekarima protiv kojih se skoro sedam godina vodio sudski postupak.

Optužnicom je bilo navedeno da okrivljeni Tomislav Jeremić, kao direktor Opšte bolnice u Bijelom Polju, Zoran Puletić kao načelnik Ginekološko – akušerskog odeljenja i Haka Tahirović, kao načelnica Dječijeg odeljenja i Odsjeka za neonatologiju, te Jela Cimbaljević kao specijalista pedijatrije, nijesu postupali po propisima kojima se određuju mjere za suzbijanje i sprječavanje opasne zarazne bolesti.

Podsjetimo, u novembru 2014. godine u porodilištu bolnice u Bijelom Polju zaraženo je više beba od kojih je jedna kasnije preminula u Podgorici. Zbog odnosa države ali i odnosa ljekara koji su se i nakon podizanja optužnice vratili na posao, roditelji zaraženih beba su više puta štrajkovali.

➡️Prvobitno bili osuđeni na po godinu zatvora

Apelacioni sud Crne Gore 2018. godine donio je presudu kojom su odbijene žalbe optuženih ljekara kao neosnovane.

„Dok je žalbu Višeg državnog tužilaštva izjavljenu zbog odluke o kazni uvažio pa je u tom dijelu preinačio presudu Višeg suda u Bijelom Polju, na način što je optužene Jeremić Tomislava, Tahirović Haku, Puletić Zvonka i Cimbaljević Jelu zbog izvršenog krivičnog djela teška djela protiv zdravlja ljudi osudio na kazne zatvora u trajanju od po jedne godine“, saopštio je Apelacioni sud Crne Gore.

S.K, otac preminule bebe u izjavi za IN4S kazao je da je oslobađajućom presudom još jednom dokazano da je pravosudni sistem  zastiđe Crne Gore.

Knežević ističe da ne postoje riječi kojima bi opisao kako se osjeća sada.
„Sve ovo je za mene i moju porodicu bolno i tragično“, kaže on.

➡️Knežević je rekao da nikada čitav slučaj suđenja nije posmatrao politički.

„Nisam politički aktivista nijedne stranke. Borio sam se za pravdu, za svoje mrtvo dijete. Zato nisam nikada ušao u političku širinu samog procesa. Nije mi bilo bitno da li je neko Milov, Jankov ili Markov, bitno je bilo da presudi po dokazima i pravdi. Međutim, na osnovu današnje presude mogu da kažem da je riječ o politici, jer mi imao političko tužilaštvo i sudstvo“, zaključio je Knežević na kraju razgovora.

Izvor: portal IN4S

Povezane vijesti

Hana Ljuca ĐAK generacije Beranske Gimnazije

Čestitke! Odlukom Nastavničkog vijeća JU Gimnazije “Panto Mališić”, za učenicu generacije za školsku 2023/24. godinu izabrana je Hana Ljuca. Ona je učenica IV-2 odjeljenja.