RTCG preko“Žive istine“ finansirao Antenu M

Radio-televizija Crne Gore (RTCG) je, kao nacionalna javna televizija, omogućila komercijalnom radiju Antena M da za nepune dvije godine zaradi 103.524,78 eura, objavio je portal PCNEN.

Prema 22 fakture u koje je taj imao uvid, navedeni iznos (bez poreza na dodatu vrijednost) predstavlja 80 odsto zarade omogućene ugovorom o koprodukcijskoj saradnji RTCG i komercijalnog emitera Antena M iz Podgorice, prema kome je „Živa istina“, autorska emisija jednog od vlasnika radija Antena M i njegovog glavnog urednika Darka Šukovića, emitovana jednom nedjeljno na Prvom kanalu TVCG, u udarnom terminu i reprizirana dva puta.

Darko Šuković

Zarada je omogućena preko reklama koje su objavljivane u emisiji, a koje su naplaćivane prema cjenovniku RTCG i koje je fakturisala služba marketinga Javnog servisa.

„Ugovor je važio od oktobra 2018. do jula 2020. godine i nije obnovljen jer, prema riječima Šukovića, on nije bio raspoložen za to, sluteći da RTCG neće uskoro biti ono što je bila“, navodi PCNEN.

Prema Pravilniku o uslovima i načinu ulaganja RTCG u proizvodnju audio-vizuelnih djela (koprodukcije), podsjećaju, “učešće većinskog koproducenta ne smije da bude više od 80% ukupnog koprodukcijskog budžeta, dok učešće manjinskog koproducenta ne smije biti manje od 20%.”

„U konkretnom slučaju, ispada da je Antena M bila većinski koproducent, a autorska emisija njen glavi ulog“, navodi PCNEN.

Zarada koju je nacionalni javni emiter omogućio komercijalnom radiju Antena M je veća od jedne trećine godišnjeg prihoda tog medija, koji, prema Analizi o uslovima za poslovanje medija i biznis barijerama za medijsku industriju u Crnoj Gori, iznosi 283.303 eura, dodaje portal.

“Emisija ‘Živa istina’ nije donijela nikakvu korist RTCG i čitav posao je izmišljen sa jednim ciljem, da autoru emisije i njegovom privatnom mediju donese korist”, kazao je za PCNEN Goran Đurović, izvršni direktor Media centra i nekadašnji član Savjeta RTCG.

“Godinama je ‘Živa istina’ šetala od jednog do drugog medija koje je kontrolisao vrh DPS-a dok na kraju nije došla do RTCG. Prethodni generalni direktor RTCG Božidar Šundić je cijelo vrijeme svog mandata zapravo djelovao kao činovnik DPS-a koji je izvršavao naredbe stvarnih urednika programa tadašnje RTCG, a koji su sjedeli (a i danas sjede) u kabinetu predsjednika DPS-a. Šundić je uz podršku drugih činovnika DPS-a koji su bili članovi Savjeta RTCG prvo izmijenio pravilnik kojim je propisan postupak zajedničke produkcije sadržaja, a onda bagatelisao sve troškove i resurse koje je u taj posao ulagala RTCG (studio, ljudi, oprema). Autor emisije se svojevremeno iščuđavao zašto su RTCG potrebni pravilnici jer nije vidio svrhu procedura koje onemogućavaju generalnog direktora da na javnom servisu bez učešća Savjeta donosi odluke o zajedničkom ulaganju u proizvodnju sadržaja. Bivši generalni direktor Šundić, a ni Savjet RTCG nikada nisu javnosti dali informaciju koliko košta proizvodnja jedne emisije ‘Živa istina’ i kako je moguće da ulaganje autorskog djela bude 80% a svi ostali resursi koje je uložila RTCG svega 20%. RTCG je skoro dvije godine ustupala svoj prostor u najgledanijem terminu za ostvarenje lične koristi autora emisije ‘Živa istina’. Ova emisija nije doprinijela da se poveća povjerenje u RTCG koji je, naprotiv, bilo najgore upravo u periodu dok je generalni direktor bio Božidar Šundić. DPS i njegove sardanike nikada nije intersovalo povjerenje građana, a RTCG je bila sastavni dio propagande u kojoj su učestvovali omiljeni novinari”, kaže Đurović

Povezane vijesti

Hana Ljuca ĐAK generacije Beranske Gimnazije

Čestitke! Odlukom Nastavničkog vijeća JU Gimnazije “Panto Mališić”, za učenicu generacije za školsku 2023/24. godinu izabrana je Hana Ljuca. Ona je učenica IV-2 odjeljenja.