Rusi oštro poručili Evropljanima: Novu godinu čekajte bez ruske nafte

Evropa će od ove godine živjeti bez ruske nafte, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri međunarodnim organizacijama u Beču Mihail Uljanov

Moskva je već saopštila da neće isporučivati naftu zemljama koje podržavaju antitržišna ograničenja cijena“ napisao je on na Tviteru.

Po tom pitanju oglasio se i zamjenik Savjeta bezbednosti Ruske Federacije Dmitrij Medvedev koji je ironično prokomentarisao odluku zapadnih zemalja da uvedu gornju granicu na cijenu ruske nafte u iznosu od 60 dolara za barel objavivši sliku Džeka Niklsona iz čuvenog filma Stenlija Kjubrika „Isijavanje“.

Naime, Medvedev je na slici napisao: „Konačno smo donijeli odluku o gornjoj granici cijene ruske nafte…“.

Podsjetimo, zemlje G7 i Australija postigle su konsenzus o uvođenju granične cijene ruske nafte od 60 dolara po barelu, a ograničenje će stupiti na snagu 5. decembra ili „ubrzo nakon toga“.

Istovremeno je potvrđeno da će granična cijena za ruske naftne derivate biti naknadno objavljena, te da će pomenuto ograničenje stupiti na snagu 5. februara 2023. godine.

Rusija neće prihvatiti ograničenje cijene nafte

Rusija neće prihvatiti gornju cijenu za naftu i trenutno je u toku analiza ove situacije, a dalje odluke saopštićemo kada ona bude završena, izjavio je na konferenciji za medije portparol predsjednika Rusije Dmitrij Peskov.

Tu odluku smo očekivali i već smo uradili neke pripreme. Ograničenje cijene naše nafte svakako nećemo prihvatiti, a kako ćemo organizovati dalji rad, saopštićemo posle detaljne analize, koja će biti brzo urađena– rekao je Peskov.

Grupa 7, Evropska unija i Australija odlučili su da ograniče cijenu ruske nafte, koja se isporučuje morskim putem na 60 dolara za barel.

Ostalim državama nije zabranjeno da je kupuju, ali će brodskim kompanijama i osiguravajućim društvima biti zabranjeno da je prevoze i osiguravaju, ako je skuplja od toga.

Fajnenšel tajms je objavio da se Rusija pripremala za taj potez Zapada i da je zbog toga od početka godina kupila 103 tankera za prevoz nafte

Povezane vijesti