Rusija i Ukrajina produžile dogovor o žitu

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan i ukrajinski zvaničnici saopštili da je dogovor koji omogućuje Ukrajini da izvozi žito preko Crnog mora produžen.

Zamjenik ukrajinskog premijera Oleksandr Kubrakov objavio je na Tviteru da je ugovor produžen na 120 dana, za šta su se ta država, Turska i Ujedinjene nacije zalagale, ali Erdogan još nije potvrdio vremenski okvir.

Delegacija Rusije koja je razgovarala sa visokim zvaničnicima Ujedinjenih nacija u Ženevi saopštila je u ponedjeljak da je Moskva spremna da prihvati produženje dogovora samo na 60 dana.

UN i Turska isposlovale su u julu dogovor dvije zaraćene države na osnovu kojeg Ukrajina – jedna od najvećih izvoznica žita na svijetu, transportuje žito i đubrivo brodovima koristeći tri svoje crnomorske luke.

Moskva je, međutim, nezadovoljna time što paralelni sporazum o izvozu ruske hrane i đubriva nema očekivane rezultate, jer se izveze tek djelić ruskog đubriva, a žita nimalo.

Prema navodima ruske delegacije, „restrikcije ruskim poljoprivrednim izvoznicima i dalje su na mjestu“ i „izuzeci od sankcija na hranu i đubrivo, koje su oglasili Vašington, Brisel i London, suštinski su neaktivni“.

Moskva želi da se kroz ovaj sporazum ruski amonijak transportuje cjevovodom preko ukrajinske teritorije do crnomorskih luka radi eventualnog izvoza.

Ruski zvaničnici takođe se žale da bankarske restrikcije i visoki troškovi osiguranja otežavaju izvoz ruskog đubriva

Povezane vijesti