Rusija: Izlaznost na izborima premašila 50 odsto, Putinova pobjeda izvjesna

Izlaznost na izborima za predsjednika širom Rusije premašila je 50 odsto, pokazuju najnoviji podaci Centralne izborne komisije za 16.13 sati po moskovskom vremenu, prenosi Sputnjik.

Prvi glasači na izborna mjesta izašli su juče na Dalekom istoku, nakon čega su biračka mkesta počela da se postepeno otvaraju i širom zemlje. Glasanje traje tri dana, do nedelje

Drugi dan je glasanja za predsjedničke izbore u Rusiji na kojima se očekuje da će predsjednik zemlje Vladimir Putin produžiti mandat za još šest godina, prenosi RSE.

Tokom prvog dana glasanja zabilježeno je nekoliko slučajeva vandalizma na biračkim mjestima, uključujući bacanje zapaljivih bombi, kao i sporadični protesti u kojima su pojedini, prkoseći mogućim visokim kaznama, iskazali svoj bijes zbog izbora.

Do podneva 16. marta, ruska policija otvorila je najmanje 15 krivičnih istraga o slučajevima vandalizma na biračkim mjestima.

Glasanje traje do nedelje i proteže se kroz 11 vremenskih zona, uključujući i četiri regije Ukrajine koje je Moskva nezakonito aneksirala.

Tokom prvog dana glasalo je više od jedne trećine od 110 miliona Rusa sa pravom glasa, saopšteno je iz Centralne izborne komisije. Moguće je glasati lično i putem interneta.

Izbori dolaze u momentu kada Moskva ulazi u treću godinu rata u Ukrajini. Izbori, piše AP, nose malo neizvjesnosti, dok se 71-godišnji Putin takmiči za svoj peti mandat, gotovo bez izazova. Njegovi politički protivnici su ili u zatvoru ili u egzilu, a najžešći od njih, Aleksej Navaljni, umro je prošlog mjeseca u arktičkoj kaznenoj koloniji.

Pojedini su izrazili ljutnju tokom prvog dana glasanja zbog Putinove autoritarne vladavine, tako što su uništili glasačke kutije zelenom antiseptičkom bojom. Sam Navaljni je 2017. napadnut takvom tečnošću.

Prije svoje smrti Navaljni se nadao da će iskoristiti glasanje kako bi pokazao nezadovoljstvo javnosti ratom kao i Putinovom vladavinom. Ranije je pozvao birače da izađu na izbore u 12 sati 17. marta nazvavši akciju “Podne protiv Putina”. Nakon Navaljnijeve smrti, njegova supruga i drugi nastavili su pozivati na protest.

Putin koji je bio predsjednik ili premijer gotovo 25 godina, takmiči  se protiv trojice političara niskog profila: lidera Liberalno demokratske stranke Leonida Slutskog, zamjenika predsjednika Državne dume Vladislava Davankova iz stranke Novi ljudi i zastupnika Državne dume Nikolaja Kharitonov iz Komunističke partije. Njihove političke pozicije slabo se razlikuju od Putinovih.

Antiratnog političara Borisa Nadeždina Centralna komisija je prošlog mjeseca odbila zbog, kako su rekli, nevažećih potpisa na njegovoj prijavi za izbore.

Uprkos njegovim žalbama, Vrhovni sud Rusije je potvrdio odluku Izborne komisije.

Izbori se održavaju i bez značajnijih međunarodnih posmatrača.

Ukrajina i mnoge zapadne vlade osudile su Rusiju zbog održavanja izbora u regijama koje je aneksirala, nazivajući taj potez nezakonitim

Povezane vijesti

Italijanke koje se bore protiv mafije

U regiji Pulja grupa žena se suprotstavlja mafijaškim strukturama moći, izlažući se velikim ličnim rizicima To je bio prizor iz filma “Kum”. U noći prvog

Danas je Kurban bajram

Najveći islamski praznik Kurban bajram počinje danas, a slaviće se četiri dana. Praznik se zove Kurban bajram jer se na taj dan prinosi žrtva –