„Rusija neće napasti nijednu NATO zemlju“

„Ako isporuče F-16, a pričaju o tome i očigledno obučavaju pilote, to neće promijeniti situaciju na bojnom polju“

Rusija nema pretenzije ni na jednu zemlju NATO-a i neće napasti Poljsku, baltičke zemlje niti Češku, ali ako Zapad isporuči Ukrajini lovce F-16, ruske snage će ih obarati, izjavio je ruski predsjednik Vladimir Putin.

Ruska invazija na Ukrajinu u februaru 2022. izazvala je najdublju krizu u odnosima Rusije sa Zapadom od Kubanske raketne krize 1962.

Obraćajući se pilotima ruskih vazduhoplovnih snaga, Putin je rekao da se vojna alijansa predvođena SAD proširila na istok prema Rusiji od pada Sovjetskog Saveza 1991. godine, ali da Moskva nema planove da napada države NATO-a.

„Nemamo agresivne namjere prema ovim državama. Ideja da ćemo napasti neku drugu državu, a plaše se i Poljska i baltičke države i Česi, potpuna je glupost“, rekao je Putin, prema transkriptu koji je Kremlj objavio danas, a prenosi Rojters.

Kremlj optužuje SAD da se bore protiv Rusije podržavajući Ukrajinu novcem, oružjem i obavještajnim podacima, te tvrdi da odnosi sa Vašingtonom vjerovatno nikada nijesu bili gori.

Upitan o lovcima F-16 koje je Zapad obećao da će poslati Ukrajini, Putin je rekao da ti avioni neće promijeniti situaciju u Ukrajini.

„Ako isporuče F-16, a pričaju o tome i očigledno obučavaju pilote, to neće promijeniti situaciju na bojnom polju“, rekao je Putin

Povezane vijesti