Rusija od izvoza goriva u prvih 100 dana rata zaradila 93 milijarde eura

Ruske cijene fosilnih goriva za izvoz su u prosjeku 60 odsto više nego lani, piše u izveštaju i navodi da su neke zemlje, poput Kine, Indije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, povećale uvoz fosilnih goriva iz Rusije

Rusija je u prvih 100 dana rata u Ukrajini od izvoza fosilnih goriva zaradila 93 milijarde eura, a većina fosilnih goriva poslata je u Evropsku uniju, dok je prosječna izvozna cijena bila je za oko 60 odsto viša nego lani, javljaju agencije.

Prema izvještaju nezavisnog Centra za istraživanje energije i čistoću vazduha (CREA) u Finskoj, čak 61 odsto izvoza ruskih fosilnih goriva otišlo je u Evropsku uniju.

Najveće pojedinačne zemlje uvoznice ruskih fosilnih goriva su Kina (12,6 milijardi eura), Nemačka (12,1 milijardi eura) i Italija (7,8 milijardi eura), navodi se u izvještaju koji je objavio AFP.

Najviše ruskih prihoda od fosilnih goriva odnosi se na sirovu naftu (46 milijardi eura), a potom slede gas, koji Rusija izvozi gasovodima, naftni derivati, prirodni plin (LNG) i ugalj.

Ruske cijene fosilnih goriva za izvoz su u proseku 60 odsto više nego lani, stoji u izveštaju i navodi da su neke zemlje, poput Kine, Indije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, povećale uvoz fosilnih goriva iz Rusije.

Dok EU razmatra strože sankcije Rusiji, Francuska je povećala svoj uvoz i postala najveći kupac prirodnog gasa na svijetu – rekla je analitičarka CREA Lauri Miljvirta.

S obzirom na to da se većina tih kupovina ne odnosi na dugoročne ugovore, to znači da je Francuska svjesno odlučila da koristi ruske energente nakon invazije na Ukrajinu – dodala je ona

Povezane vijesti