Ruske vlasti ograničavaju pristup abortusu usred demografske krize

„Populacija može da se poveća kao da ste mahnuli čarobnim štapićem: ako riješimo ovaj problem i naučimo da odgovorimo žene od abortusa, statistika će odmah skočiti“, tvrdi patrijarh Kiril.

Ograničavajući pristup abortusu, ruske vlasti pokušaju da se uhvate u koštac sa dugogodišnjom demografskom krizom u zemlji.

Mjere podrazumevaju uvođenje prekršaja za pokušaj da se žena nagovori da abortira i pritisak na privatne klinike da prestanu da rade ovaj zahvat.

Feminističke grupe tvrde da kampanja ugrožava živote žena.

Ruska pravoslavna crkva, igra ključnu ulogu u kampanji protiv abortusa.

„Kao pripadnik sveštenstva, mogu da posvedočim da je abortus katastrofa i tragedija za ženu i njene najbliže“, izjavio je u januaru 2023. godine ruski patrijarh Kiril, crkveni poglavar koji uživa podršku Kremlja.

„Zvaničnici, ultradesničarski političari i crkva aktivno prisiljavaju žene i djevojke da rađaju neželjenu djecu“, saopštila je Uralska feministička grupa, koja je organizovala proteste zalažući se za pravo na abortus.

„Ove inicijative će samo dovesti do drastičnog povećanja broja ilegalnih abortusa i ogromnog broja osakaćenih i stradalih Ruskinja.“

Stagnacija stanovništva

Rusko stanovništvo je gotovo iste veličine kao što je bilo prije više od 20 godina.

Prema zvaničnim podacima, u Rusiji sada ima 144 miliona ljudi – dva miliona manje nego 2001, kad je predsjednik Vladimir Putin prvi put došao na vlast.

Vjerske vlasti tvrde da je ključni faktor iza demografske krize veliki broj abortusa.

Skoro trećina Ruskinja tvrdi da je imala makar jedan.

Godine 2022, prekinuto je 500.000 trudnoća, dok je u Rusiji rođeno 1,3 miliona djece.

Putin je to nazvao „akutnim problemom“.

„Populacija može da se poveća kao da ste mahnuli čarobnim štapićem: ako riješimo ovaj problem i naučimo da odgovorimo žene od abortusa, statistika će odmah skočiti“, tvrdi patrijarh Kiril.

Ruske feministkinje kažu da se prava žena guše da bi koristi od toga imale vojska i ekonomija.

„Potrebni su im novi poreski obveznici, potrebni su im novi vojnici“, kaže za BBC Marša Miler, iz ruske feminističke organizacije Ona.

Državna politika obeshrabrivanja abortusa

Vlasti sve više rade na nezvaničnom ograničavanju abortusa, iako zakoni zemlje na papiru ostaju jedni od najliberalnijih na svijetu.

Ministarstvo zdravlja sastavilo je smjernice za ljekare kako najbolje da odgovore žene od odluke da abortiraju.

Doktori se podstiču da govore trudnicama koje su mlađe od 18 godina da se mladi roditelji bolje zbližavaju sa djecom „zato što su praktično iz iste generacije“.

Ako je trudna žena sama, doktori treba da joj kažu da „imati dijete nije prepreka za pronalaženje životnog partnera“.

Istovremeno, vlasti ograničavaju prodaju ljekova koji se koriste za prekid trudnoće, čija je prodaja skočila za više od 50 odsto prošle godine.

Od septembra 2024. godine, apoteke će morati da unose prodaju takvih pilula u specijalne baze podataka.

Vlada takođe nudi finansijske podsticaje trudnicama i ženama koje se porode, među njima isplate do 524.500 rublja (5.830 dolara), što može da se iskoristi za kupovinu imovine ili za plaćanje školovanja.

Petina abortusa u Rusiji izvodi se na privatnim klinikama, koje su se našle pod pritiskom vjerskih vlasti da prekinu sa nuđenjem ove usluge.

Povezane vijesti

Nedžad Drešević napustio Bošnjačku stranku

U obrazloženju ostavke naveo je da ne prepoznaje zalaganja za koje se borio zajedno sa Rafetom Husovićem, Kemalom Purišićem, Amerom Halilovićem, Osmanom Nurkovićem i drugim