Samo 22 minuta hoda dnevno neutrališe efekte  loše navike

Istraživanje je pokazalo da je dnevno 22 minuta hodanja dovoljno da neutrališe druge negativne zdravstvene posljedice nastale zbog sjedenja. 

Sjedenje je veliki problem većini ljudi. Brojni poslovi zahtjevaju konstantno sjedenje, dok nam se vrlo često dešava da i pauze koristimo pogrešno, pa opet ne šetamo ni najmanje u toku dana.

Stručnjaci su uočili veći rizik od prerane smrti kod ljudi koji sjede u kancelariji ili jednostavno ispred televizora, ali isto tako, umjerenom fizičkom aktinvošću možete ukloniti ovaj rizik.

Istraživanje tvrdi da vam je dnevno dovoljno samo 22 minuta hodanja i i svi štetni efekti će biti neutralizovani.

U sklopu nove studije, objavljene u online verziji časopisa British Journal of Sports Medicine, stručnjaci su proučili podatke prikupljene kod 11.989 osoba iz Norveške, Švedske i Sjedinjenih Država, starijih od 50 godina, od kojih su polovinu činile žene.

Pokazalo se da je 5943 učesnika istraživanja svakodnevno provelo nešto manje od 10,5 sati sedeći, dok ih je 6042 sjedeći provelo oko 10,5 ili više sati.

U sklopu petogodišnjeg praćenja ispitanika umrlo je njih 6,7 posto ili 805 ljudi.

Istraživanje je pokazalo da aktivnost u trajanju od 22 minuta svaki dan neutrališe negativne posljedice sjedelačkog načina života i otklanja rizik od prerane smrti zbog dugotrajnog sjedenja.

Sjedenje povećava rizik od nastanka i bolesti kardiovaskularnog sistema, a svima se savjetuje da tokom radnog vremena prave češće pauze, udalje se od računara i prošetaju bar kratko

Povezane vijesti