Šapić: Ako ne bude skupštinske većine, ići će se na nove izbore u Beogradu

„I to možemo potencijalno nazvati krizom, zato što Privremeni organ vodi Beograd već tri mjeseca. To znači da bi trebalo da ga vodi još par mjeseci. Nije to baš normalna situacija“, rekao je Šapić

Ukoliko ne bude skupštinske većine, ići će se na nove izbore u Beogradu, rekao je predsjednik privremenog organa Beograda Aleksandar Šapić.

On je za Euronews Srbija, povodom zahtjeva opozicije u Srbiji za ponavljanjem izbora, kazao da je i ranije govorio o „majdanizaciji“ i potencijalnim nemirima.

Na pitanje o postizbornoj krizi, rekao je da je pitanje „koja je vrsta krize?“.

„Imamo ovu prvu gdje ćemo vidjeti da li će doći do skupštinske većine. Ali to je jedna potpuno normalna situacija u postizbornom periodu, gdje se gleda da li neka lista može da dođe do skupštinske većine“, kazao je on.

Dodao je da onaj ko dođe do 56 odbornika (od 110 u beogradskoj skupštini) ima priliku da formira vlast, te ukazao da je to definisano Ustavom i zakonom.

Rekao je i da će se „ukoliko nema skupštinske većine, ići na nove izbore“.

„I to možemo potencijalno nazvati krizom, zato što Privremeni organ vodi Beograd već tri mjeseca. To znači da bi trebalo da ga vodi još par mjeseci. Nije to baš normalna situacija“, rekao je on.

Kako je dodao, druga vrsta krize ne zavisi od njega, niti od vladajuće većine.

Kazao je da je prethodnih dana najmanje pričao o beogradskim izborima, te istakao da je to neka vrsta „trivijalne stvari“.

„Da li ću Beograd voditi ja ili neko drugi? Bože moj. To je život i meni neće pasti kruna s glave“, kazao je Šapić.

Dodao je da je mnogo više vremena posvetio „u ovih par dana objašnjavajući da je ovdje pitanje odbrane ustavno-pravnog poretka i države“.

„I mislim da je to ključna stvar“ naveo je Šapić i dodao da se ispostavilo da ne pretjeruje kada je par dana pred izbore govorio o „majdanizaciji“ i potencijalnim nemirima.

Upitan da li bi razgovarao sa predstavnicima liste Srbija protiv nasilja, odgovorio je da ne može da razgovara o sastavljanju vlasti sa onima koji imaju, kako je naveo, „antidržavne stavove

Povezane vijesti

Žugić zarađivao 6.500 eura mjesečno

Pored plate od preko 6.000 eura, Žugić je mjesečno zarađivao još 700 eura u Savjetu za finansijsku stabilnost Bivšem guverneru Centralne banke Crne Gore (CBCG) Radoјu