Savjet EU: Napredak u poglavljima 23 i 24 određivaće tempo pristupnih pregovora

Prioritet za dalje napredovanje u pristupnim pregovorima, i prije napredovanja ka uslovnom zatvaranju drugih poglavlja, ostaje ispunjenje prelaznih mjerila vladavine prave naznačenih u poglavljima 23 i 24, navodi se u izvještaju Savjeta Evropske unije o procesu proširenja, stabilizacije i pridruživanja.

„Tek kada Crna Gora ispuni naznačene kriterijume, EU će moći da postavi zahtjeve vladavine prava kao zaključna mjerila, koje će Crna Gora morati da ispuni kako bi zatvorila ta poglavlja“.

Savjet je pozdravio napredak koji je do sada ostvaren u pristupnim pregovorima, sa 33 otvorena i tri privremeno zatvorena poglavlja, kao i sporazum postignut na 13. međuvladinoj konferenciji u junu 2021. o elementima revidirane metodologije proširenja koja će biti uvrštena u postojeći pregovarački okvir i primijenjena u pregovore o pristupanju sa Crnom Gorom.

„Savjet ističe da cijeli sistem vladavine prava mora da isporuči opipljive rezultate kao i osnažen i održiv učinak. Kao što je naznačeno u Pregovaračkom okviru, napredak u ovim poglavljima je od suštinskog značaja i nastaviće da generalno određuje tempo pristupnih pregovora. Savjet očekuje da Crna Gora nastavi da prati svoj pristupni put sa većom odlučnošću“, piše u zaključcima.

Savjet EU naveo je najvažnije i najhitnije reforme koje Crna Gora treba da preduzme.

„Savjet snažno ohrabruje Crnu Goru da demonstrira odlučnu političku volju, prevaziđe polarizaciju i pruži opipljive rezultate naročito u ključnim oblastima slobode izražavanja i medija i borbe protiv korupcije, i da nastavi da se bavi postojećim nedostacima u postupanju u slučajevima organizovanog kriminala i zapljene imovine stečene kriminalom“, piše u izvještaju.

Ukazali su i na potrebu bavljenja stagnirajućom implementacijom ključnih sudskih reformi, koje uključuju važna i imenovanja u ključnim nezavisnim institucijama i sudstvu koja još nije sprovedena.

Savjet je ponovio poziv Crnoj Gori da garantuje bezbjednu i pogodnu klimu za slobodu izražavanja i nezavisnost medija, uključujući i jačanjem napora za istraživanje i rješavanje slučajeva napada na novinare kao stvar visokog prioriteta, i efikasnim djelovanjem povodom dezinformacija i onlajn maltretiranja i govora mržnje.

„Obezbjeđivanje nezavisnosti javnih servisa i uspostavljanje efikasnog samoregulatornog mehanizma koje se odnosi na sva medijska tijela je od ključnog značaja. Savjet naglašava svoja očekivanja od snažne političke posvećenosti i istinskog uključivanja svih relevantnih institucija i aktera u ove poduhvate“.

Sve strane da se uključe u smislen dijalog u parlamentu

U izvještaju se navodi da Crna Goru treba da jača nezavisnost institucija, naročito pravosuđa, i demonstrira snažnu političku volju za sprovođenje reformi javne administracije i jačanje administrativnih kapaciteta.

„Savjet u tom smislu primjećuje da Crna Gora treba da obezbijedi angažovanje na osnovu sposobnosti i da održi ekspertizu vezanu za EU u svojoj administraciji kako bi podržala pristupni proces i pregovore i prijavila se za pravne tekovine EU“.

Izborne reforme ostaju od ključnog značaja za jačanje izbornog povjerenja, te je stoga Savjet pozvao „sve strane da demonstriraju odgovornost i uključe se u smislen i inkluzivan politički dijalog u parlamentu kako bi se izbjegla dalja polarizacija političkog pejzaža“.

Savjet ističe da je pandemija kovida-19 uzela težak danak u ekonomiji, ali da je Vlada ipak uspjela da nastavi sa implementacijom pojedinih predviđenih reformi i ublaži finansijske rizike, dok je finansijski sektor ostao stabilan.

Izvor: portal Vijesti

Povezane vijesti

Đoković u finalu Rolan Garosa

Srpski teniser Novak Đoković plasirao se u finale Rolan Garosa pobjedivši Karlosa Alkarasa u setovima sa 3:1 (6:3, 5:7, 6:1, 6:1). Meč godine, „blokbaster meč“,