Šćekić: Bilježi se porast od 91 odsto u broju novih kovid slučajeva, dok je broj hospitalizovanih za oko 42 odsto manji

Porast u broju novooboljelih je, kako je dodao, očekivan s obzirom na to da je pandemija još uvijek u toku, odnosno virus je u cirkulaciji u populaciji ne samo u Crnoj Gori već i u svijetu

Epidemija koronavirusa je u blagom porastu, mjere prevencije i vakcinacija i dalje su glavne preporuke, saopštio je ministar zdravlja Dragoslav Šćekić.

Ministar zdravlja je, odgovarajući na pitanja poslanika u Skupštini, kazao da virus SARS-KoV-2 uzročnik oboljenja KOVID-19 u Crnoj Gori, trenutno pokazuje nizak intezitet aktivnosti, široku rasprostanjenost i trend porasta.

U posljednjoj nedjelji bilježi se porast u broju registrovanih pozitivnih slučajeva za oko 91 odsto, dok je broj hospitalizovanih slučajeva za oko 42 odsto manji”, rekao je ministar Šćekić, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

Porast u broju novooboljelih je, kako je dodao, očekivan s obzirom na to da je pandemija još uvijek u toku, odnosno virus je u cirkulaciji u populaciji ne samo u Crnoj Gori već i u svijetu.

Ministar Šćekić je naveo da se vremenski pad kolektivnog imuniteta, koji je u jednom momentu u Crnoj Gori kao posljedica što prirodne infekcije što vakcinacije iznosio 85 odsto, poklapa sa šestomjesečnim periodom od vrha talasa obolijevanja.

S toga, stalno putem medija i napominjemo da je neophodno vakcinisati se šest mjeseci nakon preležane infekcije ili vakcinacije sve dok pandemija traje”, dodao je on.

Prema riječima ministra Šćekića, najznačajniji indikatori epidemije, broj hospitalizovanih slučajeva i smrtnih slučajeva, za sada su na stabilno niskom nivou, dok je 14-dnevna kumulativna incidencija u blagom porastu, što, kako je dodao, daje nadu da je epidemija u Crnoj Gori još uvijek pod, prije svega, prirodnom kontrolom.

Uporednom analizom sa zemljama Evrope i okruženja u Crnoj Gori je trenutno epidemiološka situacija po pitanju obolijevanja od KOVID-19 infekcije bolja nego u Portugalu, Njemačkoj, Francuskoj, Austriji, Italiji kao i u odnosu na cijelu Evropu”, rekao je ministar zdravlja.

On je kazao da je Crna Gora u odnosu na države okruženja u vrhu, prije svega zbog boljeg obuhvata testiranjem i samim tim nadzora nad epidemijom, što je slučaj tokom cijelog perioda pandemije.

Zemlje sa mnogo većim nivoom obolijevanja imaju minimalne protivepidemijske mjere ili su čak bez mjera- to se odnosi naročito na sve države kojima je dominantna grana ekonomije turizam -Španija, Italija, Grčka, Hrvatska, Kipar”, naveo je ministar.

Govoreći o smrtnosti, ministar Šćekić je rekao da Crna Gora ima trenutno povoljniju situaciju i od država Evrope i okruženja.

On je rekao da vakcinacija protiv novog koronavirusa nije na željenom nivou, vjerovatno kao posljedica smanjenog obolijevanja u populaciji u posljednjih pet mjeseci.

Nastojaćemo da aktivnim prisustvom u medijima i u komunikaciji sa građanima podignemo vakcinaciju protiv KOVID-19 na viši nivo”, kazao je Šćekić.

Šćekić je rekao da će resorno ministarstvo predlagati protivepidemijske mjere nadležnim državnim tijelima, kada indikatori budu upućivali da je to neophodno.

On je kazao da radna grupa Instituta za javno zdravlje, za sada, zasjeda na dvonedjeljnom nivou dok se praćenje epidemiološke situacije ostvaruje na dnevnom nivou.

Sem toga, epidemiološke službe svih lokalnih domova zdravlja vrše svakodnevni nadzor nad praćenjem kontakata pozitivnih slučajeva čime se epidemija pokušava ograničiti”, rekao je ministar zdravlja.

(Vijesti)

Povezane vijesti

Od sjutra kreće akcija Stop inflaciji

Akcija Stop inflaciji 100+ počeće sjutra, a građane, prema najavama iz Vlade, očekuje sniženje cijena preko 100 artikala. Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma je u