Šćekić: Danas se sa ponosom sjećamo Njegoševih podviga i djela, koje su ostavile veliki pečat na naše društvo

Njegoš je govorio da je u „Gorskom vijencu“ „iznio crnogorske običaje, njihov način mišljenja i govora, njihov karakter, te se vide kao u ogledalu“

Ministar zdravlja Dragoslav Šćekić uputio je građanima čestitku povodom 13. novembra, Njegoševog dana – crnogorskog praznika kulture

Danas se obilježava dan Njegoševog rođenja, Njegošev dan – crnogorski dan kulture, čime je velikan naše istorije dobio posebno mjesto.

Njegoš je bio vladika i poglavar Crne Gore. Jedan je od najvećih pjesnika i filozofa sa ovih prostora.

„Mitropolit crnogorski, skenderijski i primorski“, kako se potpisivao, nastojao je da u Crnoj Gori uspostavi zakon i poredak, ukine stare međuplemenske mrzosti – krvnu osvetu i četovanja radi pljačke. Borio se da razbije dotadašnju plemensku samovolju. Uveo je redovne poreze i mnoštvo novih zakona, a oformio je i vojsku.

Njegova književna djela dio su evropske, ali i svjetske kulture i civilizacije. Njegova djela izučavaju se na evropskim univerzitetima. Njegoš je govorio da je u „Gorskom vijencu“ „iznio crnogorske običaje, njihov način mišljenja i govora, njihov karakter, te se vide kao u ogledalu“. “Gorski vijenac” je istorijsko djelo koje se i danas sa ponosom izučava, a preveden je na brojne svjetske jezike.

Danas se sa ponosom sjećamo njegovih podviga i djela, koje su ostavile veliki pečat na naše društvo.

“Blago onom ko dovijeka živi, imao se rašta i roditi”

Srećan nam Njegošev dan.“ navodi se u čestitki ministra zdravlja.

Povezane vijesti